KRIŽEVAČKA EPARHIJA: POVIJEST, KULTURA, NASLIJEĐE

Organizatori:

Križevačka eparhija, Križevci

Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ – Zmajski stol u Križevcima

Povijesno društvo Križevci

 

Mjesto odražavanja:

Križevci, Križevačka eparhija, konzistorijalna dvorana biskupijske rezidencije

Organizacijski odbor:

vladika križevački mons. Milan Stipić

prof. dr. sc. Miroslav Akmadža

akademik Franjo Tomić

akademik Ferdo Bašić

prof. dr. sc. Mislav Grgić

  1. sc. Zlatko Kudelić
  2. sc. Ivan Peklić
  3. sc. Dejan Pernjak
  4. sc. Josip Mihaljević

 

Tajnici skupa:

  1. sc. Dejan Pernjak
  2. sc. Josip Mihaljević

 

Poziv za sudjelovanje na znanstvenome skupu

Križevačka eparhija. Povijest, kultura, nasljeđe

Poštovani,

čast nam je pozvati Vas na znanstveni skup Križevačka eparhija. Povijest, kultura, nasljeđe, koji će se održati u petak 22. studenog 2024. u konzistorijalnoj dvorani biskupijske rezidencije Križevačke eparhije. Voljeli bismo da Vašim sudjelovanjem doprinesete znanstvenome istraživanju povijesti i kulturne baštine ove crkvene organizacije grkokatoličkih vjernika.

Križevačka eparhija nastala je unijom kršćana bizantskog i latinskog obreda u Hrvatskoj s Katoličkom crkvom na čelu s episkopom Simeonom Vratanjom. Papa Pavao V. apostolskim pismom Divinae Maiestatis Arbitrio 21. XI. 1611. potvrđuje obnovu crkvenog zajedništva dotad pravoslavnih Vlaha, Uskoka i drugih s rimskom Apostolskom Stolicom i tako nastaje Marčanska unija i sjedište grkokatoličke crkve koja okuplja sve katolike bizantskog obreda na području Ugarske, Slavonije, Hrvatske i krajnjim granicama Kranjske (Žumberak), i koja postoji do danas kao Križevačka eparhija. Od sjedinjenih Vlaha u sklopu Marčanske biskupije do danas su se kao grkokatolici održali samo žumberački potomci starih Uskoka. Budući se Marča nalazila na teritoriju Zagrebačke biskupije, isprva su marčanski biskupi bili tretirani kao obredni grkokatolički pomoćni biskupi zagrebačkih biskupa. Od marčanskih biskupa posebnu važnost imaju biskupi Gabre Mijakić (1662. – 1670.) i Pavao Zorčić (1671. – 1685.). Druga polovica 18. stoljeća obilježena je vladikom Bazilijem Božičkovićem (1759. – 1785.) čijim zalaganjem, i uz potporu carice Marije Terezije, papa Pio VI. bulom Charitas illa 17. lipnja 1777. dokida Marčansku i utemeljuje novu grkokatoličku Križevačku biskupiju sa sjedištem u Križevcima, koja je od 1852. a u sastavu novoosnovan Zagrebačke metropolije. Vjernici te biskupije su Hrvati od 1611. godine, Rusini od 18. st. te Ukrajinci i drugi od 19. st. Jurisdikcija Križevačke eparhije je obuhvaćala sve katolike istočnog obreda u bivšoj državi, uključujući velike skupine grkokatolika u Vojvodini i u Makedoniji. Danas se jurisdikcija Križevačke eparhije proteže na Republiku Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. Od 1966. godine sjedište biskupije nalazi se u Zagrebu, a 2020. godine vraćeno je u Križevce.

Budući da se 2027. godine obilježava 250 godina od osnutka Križevačke eparhije namjera je tu veliku obljetnicu popratiti zbornikom znanstvenih radova, a kao početni korak upravo je organizacija ovoga skupa. Cilj skupa je obraditi bogatu povijest Eparhije od njezina početka do najnovijih vremena, djelovanje marčanskih i križevačkih vladika, vjerski i kulturni život kao i bogatu umjetničku baštinu na prostoru koji Eparhija obuhvaća. Svim zainteresiranim izlagačima na raspolaganju je i arhiv Križevačke eparhije kao i korištenje građe iz biblioteke koja se nalazi u sklopu biskupijske rezidencije u Križevcima. Svi radovi bit će recenzirani i objavljeni u zborniku radova.

Molimo da nam do 1. svibnja 2024., na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pošaljete naslov teme i kraći sažetak izlaganja (do 250 riječi). Obavijest o prihvaćanim temama bit će poslana do 1. lipnja 2024. O detaljima i kompletnom programu obavijestit ćemo Vas u narednom razdoblju.

S poštovanjem,

Organizacijski odbor znanstvenoga skupa „Križevačka eparhija. Povijest, kultura, nasljeđe“