Nakon prvog turnusa Ukrajinske ljetne škole za djecu i mlade djecu, u organizaciji i s potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u Rogoznici je održan i drugi turnus, koji je okupio djecu srednjoškolske dobi uglavnom iz Slavonije. U subotu, 17. srpnja 2021., mlade je pohodio o. Jan Jakubov, neojerej i trenutno čuvar Manastira Pokrova presvete Bogorodice u Kričkama. 
 

Isus liječi i poziva na vjeru  (Evanđelje, zač 72., Matej 17, 14-23)

''Zaista, kažem vam, ako imadnete vjere koliko je zrno gorušičino te reknete ovoj gori: 'Premjesti se odavde onamo!', premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće''.


 

 

ZAGREB (IKA)  27.07.2021. / 12:24

Iz tiska je izišla fotomonografija koja je objavljena povodom 340. godišnjice osnutka Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu (1681. - 2021.).

Monografija kronološki prati razvoj Sjemeništa kroz protekla gotovo tri i pol stoljeća. U značajnom dijelu ovaj rad dotiče se i zagrebačke grkokatoličke župe sv. Ćirila i Metoda koja je povijesno povezana sa samim Sjemeništem. Uz veliki broj fotografija u novoj monografiji se donosi i kronološki red sjemenišnih ravnatelja kao i župnika u župi sv. Ćirila i Metoda. Posebnu cjelinu čini foto album sa starim i do sada još uglavnom ne objavljenim fotografijama od kojih su neke posebnom metodom kolorirane. Na kraju monografije sažetak se donosi na engleskom i talijanskom jeziku. Fotomonografija može se nabaviti u Grkokatoličkom sjemeništu na zagrebačkom Gornjem Gradu, Ćirilometodska ulica 1.

 

 
U župnoj crkvi Svete Ane u Križevcima danas je svečano proslavljen blagdan svete Ane, župnog patrona. U nazočnosti brojnih domaćih župljana i vjernika okolnih župa svečano misno slavlje predvodio je mons. Milan Stipić, vladika Križevačke eparhije, uz koncelebraciju župnika Župe sv. Ane vlč. Stjepana Sovičeka, župnika katedrale Presvete Trojice u Križevcima protojereja stavrofora Mihajla Simunovića te župnika okolnih župa. Svetoj misi nazočili su i koprivničko-križevački župan Darko Koren i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn. Crkva 26. srpnja liturgijski časti roditelje Blažene Djevice Marije, koje predaja spominje kao svetog Joakima i svetu Anu, te nam ih stavlja kao poseban uzor u strpljivosti i pouzdanju u Božju milost. U ikonografiji se sveta Ana prikazuje s Joakimom, Isusom i Marijom, a oznake su joj knjiga i vrata. Sveti Joakim se obično prikazuje s lopatom, sa svetom Anom i Djevicom Marijom, a oznake su mu janje i golub. Donosimo nekoliko fotografija iz Križevaca.

U nedjelju, 25. srpnja 2021., u kapeli sv. Ilije na Drašćem Vrhu u Žumberku,  na proštenjarskom slavlju istoimene kapele svetu liturgiju je služio o. Danijel Hranilović, eparhijski ekonom, zajedno sa župnikom Pribića, Mrzlog Polja i Pećnoga o. Nenadom Krajačićem. Na tradicionalnom proštenju okupio se lijepi broj vjernika koji su nakon bogoslužja ostali na zajedničkom druženju.

FOTO:

U nedjelju 25. srpnja 2021., na najvišem vrhu žumberačke gore, Svetoj Geri, u svetištu sv. Ilije, križevački vladika mons. Milan Stipić, uz susluženje grkokatoličkih svećenika obavio je svečani blagoslov obnovljenog krovišta i predvodio svetu arhijerejsku liturgiju. U prigodnoj propovijedi mnoštvo vjerničkog naroda potaknuo je da po primjeru sv. Ilije i mi u današnje vrijeme budemo branitelji vjere u živoga Boga. Kao što je sv. Ilija kao Božji čovjek hrabro ustrajao protiv nečovječnih vladara ovoga svijeta i protiv idolopoklonstva lažnim božanstvima ovog vremena da to činimo i mi. Na kraju propovijedi biskup Stipić pozvao je sve okupljene da se prisjete svojih djedova i baka, starijih i nemoćnih jer po želji pape Franje prvi puta u Crkvi se obilježava Svjetski dan djedova i baka uz blagdan sv. Ane i sv. Joakima. Na kraju sv. liturgije o. Mile Vranešić, župnik Stojdrage, Grabra i Samobora, zahvalio je svima koji su svojim bilo molitvenim ili materijalnim sredstvima pomogli obnovu krovišta na svetištu svetog Ilije. Sudjelovalo je mnošvo vjernika iz Hrvatske i Slovenije.


 

U nedjelju, 18. srpnja 2021., uoči blagdana sv. Makrine, sestre sv. Bazilija Velikoga, u manastirskoj kapeli Sestara bazilijanki (vasilijanki) u Osijeku, položila je doživotne zavjete Lesia s. Lavrentija Isyk. Liturgijsko slavlje je predvodio križevački vladika Milan Stipić, uz susluženje župnika osiječke grkokatoličke župe Krista Kralja o. Ljubomira Sturka te o. Romana Kandrača, duhovnika Grkokatoličkog sjemeništa u Ivano-Frankivsku, Ukrajina. Prije liturgije sestra Lavrentija molila je blagoslov od poglavarice za ovaj važan korak. Obred polaganja zavjeta odvijao se nakon Malog ulaza na liturgiji. Dok je sestra molila u prostraciji pokrivena crnim platnom, vjernici su pjevali stihire koje jednim dijelom pripadaju redu sprovoda jer polaganje doživotnih zavjeta je odreknuće od svijeta, potpuno predanje svoga života Kristu. Nakon toga u odgovorima na pitanja glavnog služitelja, s. Lavrentija potvrdila je da polaže zavjete slobodno i svjesno te pred otvorenom darohranilnicom (svetihraništem) izrekla je prisegu. Kao simbol doživotnog sjedinjenja s Kristom i monaškom zajednicom sestra je dobila blagoslovljeni prsten, Monaška pravila, krunicu i upaljenu svijeću kao simbol zaruka s Kristom i te ispunjenje njegovih riječi da kršćani trebaju biti svijetlo ovome svijetu. U propovijedi biskup Milan se nadovezao na nedjeljno evanđelje o Isusovom  čudesnom umnažanju kruha. Učenicima koji su bili svjesni svojih ograničenih snaga Isus obećava da će blagosloviti njihovo zalaganje. Vladika Milan je naglasio kako su sestre bazilijanke uložile sve svoje snage u služenje u Križevačkoj eparhiji te je Gospod umnožio njihovo, po ljudskim mjerilima gledno, skromno predanje, a koje je urodilo bogatim plodovima u Crkvi. Slavlju su nazočile i arhimadrinja Reda Sestara bazilijanki (generalna poglavarica) časna majka Marčela Runcan te generalna savjetnica Reda s. Emanuela Vishka, kao i sestre bazilijanke Provincije sv. arkanđela Mihaela i Viceprovincije sv. Bazilija i Makrine, gosti iz Ukrajine te vjernici iz Osijeka i okolice. ČESTITKE!

FOTO:

 
TROPAR nedjelje, glas 7.: Uništio si križem svojim smrt, razbojniku si otvorio raj. Mironosicama si plač pretvorio u radost, a apostolima si naložio propovijedati, da si uskrsnuo, Kriste Bože, dajući svijetu veliku milost.
 
TROPAR Ocima, gl. 8.: Ti si, o Kriste Bože naš, nadasve slavljen. Postavivši oce naše kao svjetlila na zemlji, sve si nas po njima priveo k pravoj vjeri. O Mnogomilostivi, slava Tebi.
 
KONDAK Ocima, gl. 8.: Propovijed apostola i dogme otaca utvrdiše Crkvu u jedinstvu vjere. Zaogrnuta plaštem istine, od nebeskog bogoslovlja izatkanim, ona pravilno vrši službu i proslavlja veliko otajstvo vjere.

Na blagdan Gospe od Karmela prema rimskom kalendaru, u petak 16. srpnja 2021., vladika košićki (Slovačka) i član Vrhovnosg suda Apostolske signature,  nadbiskup Cyril Vasil DI, koji se odmara na otoku Ugljanu u Hrvatskoj, na poziv župnika don Slava Ivoša, služio je blagdansku euharistiju po rimskom obredu u crkvi Gospe od Karmela na otoku Silbi, uz susluženje don Božidara Volarića, župnika Lopara na Rabu i đakona Livija Marijana. Okupljenim vjernicima vladika Vasil je propovijedao na hrvatskom, između ostaloga naglasivši: '' Ponekad možemo naići na prigovor i sumnju da nas Marijino štovanje ne dijeli od istinskog štovanja Boga. Ali, može li marijanski kult postati prepreka ili odvojenost od Božjeg kulta? Nikako! Ovo je naš prvi, intuitivni spontani odgovor. Ali ponekad samo intuicija nije dovoljna, potrebno je dobro znati kako bismo potkrijepili svoja uvjerenja. Pa, pogledajmo kako je prije nekog vremena, kao kardinal Ratzinger, papa Benedikt XVI. odgovorio na ovaj prigovor. Prema njemu, Marijansko štovanje u nama održava istinsku vjeru u Isusa Krista. Kardinal Ratzinger, kao veliki teolog, ali i sposoban govoriti jednostavnim jezikom vjere, spominje šest kriterija ili razloga za Marijino štovanje.

Mr. sc. Vladimir Sedlak, biskupski vikar za Slavoniju i Srijem ponovno gost predavač Ljetne škole Rusina RH u Orahovici

U dječjem odmaralištu „Merkur“, u Orahovici, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, od 4. do 18 srpnja 2021. održala se ljetna škola Rusina u Republici Hrvatskoj koja, uz vrlo rijetke prekide, svoj kontinuitet ima još od 1965. godine. U školi se osim jezika izučavaju: književnost, kultura, povijest, zemljopis i duhovnost Rusina koji su prije više od dva i pol stoljeća doselili na pitomu Panonsku ravnicu, a time i na prostore Republike Hrvatske, te kao integrativni element društva ugradili sebe u život, razvoj, borbu za slobodu, kao i želju za boljitak Hrvatske kao svoje Domovine. Ljetna škola održana je u dvije grupe: osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj, u trajanju od tjedan dana za svaku grupu. Na Ljetnoj školi sudjelovalo je 85 učenika iz cijele Hrvatske. Zbog pandemijskih okolnosti i neizvjesnosti oko mogućnosti održavanja Ljetne škole, ove je godine broj učenika bio nešto manji. Ljetnu školu svake godine inače pohađa 100ak sudionika.