PETRINJA (IKA) 05.04.2022. / 16:47

Grkokatolički svećenik o. Ivan Grinišin održao je u utorak 5. travnja u Petrinji pred stotinjak pripadnika petrinjske vojarne korizmenu tribinu u organizaciji vojne kapelanije „Sv. Ilija prorok“.

O. Ivan Grinišin inače je župnik grkokatoličke župe u zagrebačkom Stenjevcu i policijski kapelan u policijskoj upravi Krapinsko-zagorskoj. Rođen je u Ivano-Frankivsku u zapadnoj Ukrajini, a studije je završio u Hrvatskoj gdje ga je nakon svećeničkog ređenja dovela služba.

Na početku predavanja prisutne je pozdravio domaćin vojni kapelan don Branko Čagelj na čelu sa zapovjednikom vojarne bojnikom

Markom Krpanom. U svome predavanju o. Grinišin je govorio kako su nastali grkokatolici, o njihovom povijesnom razvijanju i odnosu prema ostalim Crkvama. Dalje je pričao kako su ostali u krilu Rimokatoličke Crkve, zadržavši svoju istočnu liturgiju. Grkokatolici, zadržavaju sve obredne razlike; služe liturgiju na kvasnom kruhu, vjernici se pričešćuju pod obje prilike, oženjeni muškarci mogu biti zaređeni za svećenike ili svećenici biraju život u celibatu, ali prije ređenja. Dalje je rekao kada neupućena osoba uđe u grkokatoličku Crkvu, stječe dojam da je riječ o pravoslavnoj. Govorio je i o grkokatolicima u Hrvatskoj te Križevačkoj eparhiji, gdje su sve prisutni i kako žive danas, te o njihovim specifičnostima, kao i o njihovu djelovanju i radu.

U drugom dijelu predavanja o. Ivan je govorio o trenutnom stanju u Ukrajini koja je pogođena ratom tijekom Ruske agresije. Govorio je i o povijesti ukrajinskog naroda i njihovu odnosu s ruskim narodom i pravoslavnom Crkvom kroz povijest. Iznio je podatke o stanju Crkava koje djeluju na području Ukrajine i kako se i to mijenja. Usporedio je Domovinski rat u Hrvatskoj i velikosrpsku agresiju s trenutnim stanjem u njegovoj domovini i kako su scenariji, kako je rekao, ne slični nego isti. Govorio je o ratnim razaranjima i civilnim žrtvama koje se posebno otkrivaju posljednjih dana nakon ruskog povlačenja iz nekih dijelova Ukrajine.

Odgovarajući na neka pitanja o konkretnoj pomoći i koliko će sankcije utjecati na Rusku federaciju i ruski narod, o. Ivan je najprije zahvalio na dosadašnjoj brizi i pomoći. Istaknuo je da su Republika Hrvatska i hrvatski narod velikodušno pomogli ukrajinskim izbjeglicama koji su se zatekli na njenom teritoriju. Govoreći o toj velikodušnosti, zaključio je da je Hrvatska prošla rat slično doživjevši, zato ima razumijevanja i srdačno pomaže koliko može. Istaknuo je kako izbjeglice koje su tu došle ostaju iznenađene kad im netko nudi kuće za besplatan boravak i kako susjedi nude svu potrebnu pomoć. Istaknuo je da se žene i djeca, koji se tu zateknu, uglavnom ne osjećaju neugodno, nego mogu normalno nastaviti život u novoj sredini.

Istaknuo je da ne zna kako će sankcije djelovati na Ruse, ali da misli kako bi se ovaj rat mogao do daljnjega nastaviti dok ne dođe do nekih većih promjena. O. Ivan posebno je na kraju zahvalio svima što ih zanima ova tematika i što je mogao održati predavanje. Na kraju je i don Branko zahvalio predavaču kao i svima ostalima koji su se odazvali na predavanje.