Čin posvete čovječanstva, napose Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinom bila je u ponedjeljak 28. ožujka tema emisije „Susret u dijalogu“ Hrvatskoga radija.

O važnosti i snazi molitve za mir, o tome kakav utjecaj takva molitva ima na tijek povijesti te koliko je zajedno s posvetom, važan i ozbiljan poziv na osobno obraćenje u emisiji urednice Ane Dagelić govorili su generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. Krunoslav Novak, član Vijeća HBK za nauk vjere dr. o. Mijo Nikić i povjerenik za medije Križevačke eparhije đakon Livio Marijan.

Doc. dr. Novak osvrnuo se na čin posvete čovječanstva napose Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu koji je predvodio papa Franjo na svetkovinu Blagovijesti u vatikanskoj bazilici Sv. Petra, ocijenivši ga posebnim i jedinstvenim. „Premda je čin posvete bio u sklopu pokorničkog bogoslužja koje se i inače redovito priređuje prije uskrsnih dana u Vatikanu, sama činjenica da je Papa želio taj događaj povezati s pokorničkim slavljem upućivala je na odgovornost svakoga za mir u svojem okruženju, potičući najprije uspostavu mira s Bogom, a potom i s bližnjima“, pojasnio je doc. dr. Novak, kazavši da je taj jedinstveni događaj za svakoga tko je sudjelovao mogao biti i prilika za osobni pogled prema vlastitom životu i za iskrenu molitvu.

Doc. dr. Novak taj je čin posvete usporedio s izvanrednim Papinim blagoslovom Urbi et orbi prije dvije godine kada je Sveti Otac na praznom Trgu sv. Petra, ali molitveno povezan s cijelim svijetom, molio za zdravlje i završetak pandemije. „Biti sudionik jednog takvog događaja koji je mobilizirao duhovnu snagu čitavog svijeta nešto je jedinstveno“, smatra doc. dr. Novak.

Govoreći o duhovnom i društvenom značenju čina posvete, a referirajući se na Papinu homiliju na pokorničkom bogoslužju, doc. dr. Novak kazao je da posveta nisu magične riječi, nije neki čarobni čin koji će sada odjednom stvoriti mir, nego je činjenica da je cijela posveta bila u sklopu pokorničkog bogoslužja zapravo jedan poziv na obraćenje čitavog čovječanstva. „Riječi molitve koju smo izmolili su vrlo konkretne, životne i one povezuju povijest spasenja, povijest dosadašnjih intervencija zagovornih Blažene Djevice Marije i onoga što se nama sada konkretno događa. Molitva je istodobno podsjetnik svima nama u kakvoj smo se situaciji zatekli. Uvijek je važno znati da molitva nije samo ta koja se upućuje Bogu ili u zagovor svetaca da bismo dobili uslišanje za našu određenu potrebu, nego molitva mijenja molitelja. Činjenica da se svijet našao u jednoj ovakvoj situaciji nije posljedica nekog trenutačnog čina, nego je posljedica dugotrajnih poteškoća u odnosima, u međusobnom razumijevanju, u interesima koji su doveli do toga da je umjesto razgovora počelo djelovati oružje. A Papa je očito prepoznao ovaj važni trenutak i zato poziva i zagovor Blažene Djevice Marije za njezino nadahnuće oko planova i putova mira“, rekao je doc. dr. Novak, primijetivši da je u izrečenoj molitvi jedna od najtežih rečenica koja vapi „sačuvaj svijet od nuklearne prijetnje“.

Dr. o. Nikić pojasnio je da je posvetu svijeta, napose Rusije i Ukrajine Bezgriješnom Srcu Marijinu možda najbolje opisao sisački biskup Vlado Košić, rekavši da je to temeljni čin povjerenja Bogu kao što je Marija povjerovala i sebe povjerila Bogu kada je rekla svoj „da“ anđelu kao odgovor na Božju ponudu da bude majka njegova sina, Spasitelja svijeta, i ona najbolje zna što znači povjeriti se posve Bogu. Nije joj bilo lako. Čekali su je mnogi izazovi. Ali postojalo je dubinsko, temeljno povjerenje da će Bog sve okrenuti na dobro onima koji ga ljube, koji mu se tako povjere . To je temeljna poruka i ove posvete. Još malo produbiti povjerenje u Boga koji ima sudbinu svijeta u svojim rukama. Ne ovisi svijet o moćnicima ovoga svijeta. Bog i njima dopusti određenu slobodu djelovanja, jer poštuje ljudsku slobodnu volju, ali u konačnici zadnju riječ ima Bog, pojasnio je dr. o. Nikić, rekavši da „Blažena Djevica Marija kao majka zna najbolje suosjećati s nama i svoj silni i moćni zagovor kod Boga upotrijebiti da Bog zaustavi ovaj rat i da pomogne onima koji su ugroženi“.

Papina posveta došla je kao odgovor na molbu ukrajinskih biskupa i vjernika da Sveti Otac Ukrajinu i Rusiju javno posveti Bezgriješnom Srcu Marijinu. Đakon Marijan kazao je da je Križevačka eparhija u kontaktu s ukrajinskim biskupima i kijevskim velikim nadbiskupom Svjatoslavom Ševčukom, prokomentiravši da su oni čin posvete doživjeli vrlo emotivno.

„Ukrajinski grkokatolici su vrlo pobožni ljudi. Oni imaju snažno povjerenje i gotovo djetinji odnos povjerenja prema Presvetoj Bogorodici. Nema kuće, čak niti ulice, trgovine gdje nema ikona Bogorodice. Oni su ovaj čin doživjeli kao brigu cijele Crkve za njih. Oni se osjećaju egzistencijalno ugroženi, pomoći im se može ovisno o situaciji na terenu. A Papa je pozvao cijelu Crkvu na molitvu za njih. Oni su nam se javljali iz svojih skloništa i podruma. Gdje god su se našli tih dana molili su se i vrlo emotivno su to proživljavali“, prenio je dojmove đakon Marijan.