„Uskrsnuća je dan! Prosvijetlimo se, narodi! Pasha je Gospodnja, Pasha! Jer iz smrti u život i sa zemlje u nebo Krist Bog privede nas koji pjevamo pjesan pobjede!“

 Draga braćo i sestre,

 Ovim svečanim i radosnim riječima započet ćemo na uskrsno jutro Pashalni kanon sv. Ivana Damašćanskog koji već gotovo dva tisućljeća odzvanja našom zemljom u slavu najvećega događaja ljudske povijesti. Uistinu, ako se zbog ijednoga dana u povijesti isplatilo roditi – onda je to Uskrs, Pasha Gospodnja, blagdan nad blagdanima i

nedjelja nad nedjeljama. Kristovim uskrsnućem čitavo stvorenje i sva ljudska povijest, bez obzira koliko bezdadno ponekad izgledalo, dobiva novi smisao, novu bît, priliku novoga početka, jer Krist nas ''privede iz smrti u život i sa zemlje u nebo''.  Slobodno možemo kazati: Da nije Uskrsa, čemu bi sve vrijedilo?! Kristova pobjeda nad smrću odgovorila je kao nijedan drugi događaj u povijesti ljudskoga roda na temeljnu težnju svih ljudi, svih vremena i prostora, a to je želja za životom.

Bog je stvorio čovjeka da živi, a ne da umire. Uskrs je Božji odgovor na ljudsko stanje smrtnosti poslije grešnoga pada i na svu ljudsku nesavršenost, nesposobnost i neuspješnost u povijesti. Unatoč svim dostignućima i razvoju, dobro znamo da nijedna generacija ljudskoga roda ne može reći da je riješila onu duboku ljudsku težnju za srećom, smislom i vječnošću. Kristova žrtva ljubavi za sve ljude na križu jednom zauvijek je odgovorila na ta pitanja i zapečatila sudbinu smrti. Da bi ljubav bila prava ljubav, ona mora biti slobodna, i zato je Bog i dalje, i nakon prvoga Uskrsa, ostavio čovjeku slobodu birati život ili smrt. Tako je u našim krhkim ljudskim rukama i dalje ostala sloboda izabrati ili odbaciti Uskrsnuće, Život i Vječnost. I stoga, braćo i sestre,  poput starozavjetnog Mojsija, potičem: ''Život, dakle, biraj! Ljubeći Gospoda, Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz njega, da živiš ti i tvoje potomstvo. Ta on je život tvoj'' (Pnz 30, 18-19).

Proslavimo ovaj najveći kršćanski blagdan u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, primajući ga očišćenih duša u svetoj Pričesti i obnovivši  klicu života koju smo svi na krštenju dobili. Živimo svoje krsno dostojanstvo, okupljajmo se na svetom bogoslužju i činimo dobro svim ljudima. To će biti istinski životna pjesan pobjede nad smrću koju ćemo pridružiti pjesmi anđelima na nebesima: ''Uskrsnuće tvoje, Kriste Spase, anđeli slave na nebesima: i nas na zemlji učini dostojnima čista srca tebi pjevati i tebe slaviti!

Draga braćo i sestre u trenutcima ovog radosnog slavlja posebno se sjetimo naše braće i sestara koji stradavaju u Ukrajini i u Svetoj zemlji. Sjetimo se siromaha prognanika, starih, napuštenih i bolesnih ljudi iz naše okoline te svima njima navjestimo ljubav i radost Kristova uskrsnuća. Svi se zajedno molimo za mir u svijetu. Mogućnost svjetskog sukoba odavno nije bila tako blizu. Mnogi svjetski moćnici zveckaju oružjem i pozivaju na rat. Uskrsli Krist pak govori: „Mir vama.“ On nas poziva na mir i daje nam mir. Tko je Kristov učenik taj je i mirotvorac.

 U Republici Hrvatskoj uskoro se bliže parlamentarni izbori stoga pozivam vas koji imate pravo glasa na sudjelovanje u izborima. Birajte slobodno po svojoj savjesti uvijek vodeći računa da birate one osobe koje čuvaju ljudske i kršćanske vrijednost te se zalažu za mir u našoj domovini i u svijetu.

Neka vas sve, draga braćo i sestre u Kristu, prati Božji blagoslov  i uskrsna radost.

Našem biskupu u miru Nikoli, svim svećenicima, đakonima, monasima, časnim sestrama, svim vjernicima naše Križevačke eparhije, svim našim prijateljima, dobročiniteljima i suradnicima želim sretan i blagoslovljen blagdan Uskrsa, Pashe Kristove.

                                       Hristos voskrese - voistinu voskrese!    Krist Uskrsnu - uistinu uskrsnu!

 

Uskrs 2024.

                                                                                                     + Milan Stipić, vladika križevački