BANJA LUKA (IKA/KTA) 08.12.2023. / 12:00

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, u petak 8. prosinca 2023., priopćila da je „Njegova Svetost papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vodstva Banjolučke

biskupije preuzvišenog mons. Franje Komarice te imenovala novog banjolučkog biskupa poštovanog don Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije“, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.  U isto vrijeme vijest o imenovanju objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Don Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. ožujka 1963. Filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je 29. lipnja 1988. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Pavao Žanić. Poslijediplomski studij pastoralne teologije u Rimu, s boravkom u Međunarodnom zavodu sv. Pavla, pohađao je na Papinskom lateranskom sveučilištu i postigao magisterij u lipnju 1995. godine. Nakon povratka sa studija obnašao je nekoliko pastoralnih službi u Hercegovini, a vicerektorom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu imenovan je 17. lipnja 2006. Tijekom šestogodišnje službe, okupljajući hrvatske studente i studentice u Rimu, priredio je četiri zbornika njihovih radova – posljednja tri uredio je zajedno s dr. don Božom Golužom. Godine 2011. objavljena je i njegova knjižica razmišljanja „Oče, oprosti nam!“ a priredio je i, uz suradnju oko 30 hercegovačkih svećenika, „Vodič kroz Godinu vjere: Obitelj – žarište vjere“. Godine 2012. imenovan je generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, a od 2019. obnašao je službu ravnatelja Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.