Meditacija pape Benedikta XVI. o iščekivanju Božića
 
- Iščekivanje ili čekanje jest dimenzija koja protječe kroz našu čitavu osobnu, obiteljsku i društvenu egzistenciju. Iščekivanje je prisutno u tisućama situacija, od onih najmanjih i najbanalnijih, pa do onih najvažnijih, koje uključuju čitavo naše biće, našu najdublju nutrinu. Među tim situacijama možemo promišljati o djetetu koje iščekuju muž i žena; o čekanju na rođaka ili prijatelja koji nam dolazi u posjet izdaleka; promišljajmo o mladoj osobi koja čeka rezultate veoma važnoga ispita ili ishod razgovora za posao; promišljajmo o svojim najbliskijim odnosima, kada čekamo kada ćemo se susresti s voljenom osobom, kada čekamo odgovor na pismo, ili da netko prihvati oproštenje… Mogli bismo reći da je čovjek živ dokle god čeka, dokle god je u njegovu srcu živa nada. Po tim se iščekivanjima čovjek prepoznaje: naša se moralna i duhovna veličina može procijeniti prema onome na što čekamo, prema onome čemu se nadamo.
Tako se svatko od nas može zapitati, naročito u ovo vrijeme priprave za Božić: Što ja čekam? Za čime u ovome trenutku mojega života čezne moje srce? To se isto pitanje može postaviti na razini obitelji, zajednice, naroda. Što to svi mi zajedno čekamo? Što ujedinjuje naše težnje, što ih povezuje?
U vremenu prije Isusova rođenja u Izraelu je iščekivanje Mesije bilo veoma intenzivno – to jest, iščekivanje Pomazanika, potomka kralja Davida, koji će konačno osloboditi ljude od svakoga oblika moralnoga i političkoga ropstva, i utemeljiti Kraljevstvo Božje. No nitko nije mogao ni zamisliti da će Mesiju roditi skromna djevojka poput Marije, zaručnica krjeposnoga čovjeka, Josipa. Ni ona sama nije to mogla zamisliti, no ipak je iščekivanje Spasitelja u njezinome srcu bilo tako veliko, i njezina vjera i nada bile su tako žarke, da je On u njoj mogao pronaći dostojnu majku. Usto, sam Bog ju je pripremio prije svih vremena.
Postoji tajanstveno poklapanje između čekanja Božjega i čekanja Marijina, Marije, toga stvorenja „punoga milosti”, posve otvorenoga planu Svevišnjega, Boga koji ljubi. Učimo od nje.
- Papa Benedikt XVI.