U četvrtak 1. rujna 2022., kada grkokatolička Crkva slavi početak crkvene godine - Načalo Indikta -, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, vladika križevački Milan Stipić rukopoložio je za prezbitera monaha o. Ivana Karlića. Svečano liturgijsko slavlje održano je na svršetku svećeničkih duhovnih vježbi klera Križevačke eparhije koje je u ovoj prigodio pohodio te koncelebrirao i propovijedao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Suslužili su brojni svećenici kao i đakoni Križevačke eparhije, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije, zatim rimokatolički svećenici iz Zadarske nadbiskupije te Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, a pjevao je Zbor križevačke katedrale pod ravnanjem Martina Pleše. Uz brojne vjernike nazočni su bili i vjernici iz zadarskog kraja, kao i brojna djeca koju je na početku nove školske godine blagoslovio vladika Stipić. Apostolski nuncij Lingua govorio je o temi Preobraženja Gospodnjega, što je bila i jedna od tema duhovnih vježbi. ''Preobraženje je je stvarnost na koju smo i mi pozvani da je već sada iskusimo. Zapravo, kršćanski život mora biti predokus raja na zemlji. Isus nas je naučio moliti: Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Mislite li da bi nam rekao da nešto tražimo od Oca znajući da se to nikada neće moći ostvariti? Ja ne mislim tako. Pozvani smo, dakle živjeti na zemlji kao i na nebu. Ali kako? I što to znači? Zastanimo i pogledajmo taj prizor zbog kojeg je Petar rekao: Dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji. Izgled Isusova lica se promijenio, preobrazio, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost, a u jednom trenutku pojavi se oblak koji ih zasjeni. Evanđelist Matej kaže da je čak i oblak bio svijetao: svijetao ih oblak zasjeni (Mt 17,5). Zanimljiv je ovaj spoj: svijetao oblak koji stvara sjenu'' kazao je nadbiskup Lingua. Obraćajući se novoređeniku Ivanu, rekao je: ''Koristim priliku da poželim sve najbolje ocu Ivanu koji će uskoro biti zaređen za svećenika. Želim mu da uvijek bude svjedok Božje ljubavi prema svakom čovjeku, stavljajući se u službu svima. Tako će zasjati na njegovom licu radost evanđelja, Evangelii Gaudium, kako to podsjeća papa Franjo. Samo ako i mi ovdje, sada, obećamo da ćemo ljubiti jedni druge kao što je Isus nas ljubio, postat ćemo: besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu (Fil 2,15), kako sveti Pavao piše Filipljanima. Bit ćemo znak nade u svijetu u kojem se neprestano prijeti ratovima i sjati kao svjetlila u svijetu'' - istakao je mons. Lingua.

Na kraju slavlja vladika Milan Stipić se zahvalio nunciju Lingui na sudjelovanju i homiliji, kao i voditelju duhovnih vježbi velečasnom Krunoslavu Kolaru te poželio novoređeniku uspjeh i obilje blagoslova u svećeničkom poslanju. Na koncu se i o. Ivan Karlić zahvalio svima te podijelio svim nazočnima mladosvećenički blagoslov.
Neojerej o. Ivan Karlić rođen je u Zadru 05. ožujka 1990. godine, a rodom je iz mjesta Kukljice na otoku Ugljanu. Diplomirao je teologiju na Filozofsko-teološkom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu 2016. godine, od 2020. godine član je bratstva monaške zajednice u Križevcima te je proveo nekoliko mjeseci u studitskoj lavri u Univu, Ukrajina. Za đakona je zaređen u križevačkoj katedrali 2021. godine. Vladika Stipić uputio je novoređenika na poslijediplomski studij crkvenoga prava u Rim.