"I ekologija i briga o okolišu počinje s bogopoštovanjem, s poštovanjem Boga Stvoritelja i Uzdržavatelja i Posvetitelja svega"

Na svetkovinu Bogojavljenja Gospoda našega Isusa Krista, 6. siječnja, vladika križevački Milan Stipić služio je svečanu arhijerejsku liturgiju u katedrali Presvete Trojice u Križevcima, zajedno sa župnikom katedrale o. Mihajlom Simunovićem, eparhijskim kancelarom o. Vladimirom Simunovićem, eparhijskim ekonomom o. Danijelom Hranilovićem, vicekancelarom jeromonahom Mladenom Mikulićem i jerođakonom Antonijem Pajićem. Vladika Stipić je u predvečerje Bogojavljenja, 5. siječnja služio i Večernju s Liturgijom sv. Bazilija Velikoga te Veliko povečerje s litijom. Na arhijerejskoj liturgiji održan je i svečani blagoslov jordanske ili bogojavljenske vode. Crkva bizantske liturgijske tradicije na svetkovinu Bogojavljenja slavi Isusovo krštenje na Jordanu i otajstvo

bogoobjave Presvete Trojice koja se tom prigodom dogodila. Vladika Milan je u homiliji rekao da ovim blagdanom slavimo Božje objavljenje čovjeku i čovječanstvu. "Početak bogojavljenja već imamo na Božić, kada pastiri i mudraci spoznaše Boga u novorođenom betlehemskom Djetetu. Bogoobjava teče, ona se odvija u povijesti, pa danas slavimo bogoobjavu prigodom Isusova krštenja na Jordanu kada se objavljuje Presveta Trojica - Bog Otac, i Sin i Sveti Duh. To je prvo bogojavljenje Presvete Trojice nakon onog pohoda trojice anđela praocu Abrahamu u Starome zavjetu. Bog se objavljuje čovjeku da bi nam pokazao svoju neizmjernu ljubav, ljubav prema cijelome čovječanstvu. Silazi u vodu Jordana da bi posvetio vode, ne samo čovjeka nego svu tvorevinu. Danas se puno govori upravo o tvorevini, o prirodi, o ekologiji. Bog je taj koji je stvorio i posvetio čitavo stvorenje, sve što je stvorio je i posvetio. I tu leži istinska ekologija, istinska briga i poštovanje svega stvorenoga. Ona je usidrenu jedino u Bogu i jedino od njega dolazi sva vrijednost i svetinja i čovjeka i svekolike stvorene prirode. Tako i ekologija i briga o okolišu počinje s bogopoštovanjem, s poštovanjem Boga Stvoritelja i Uzdržavatelja i Posvetitelja svega. Bez Boga ništa nema smisla, pa ni sve stvoreno. Istina je da je zbog ljudskoga pada došlo narušavanja odnosa i čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema prirodi. Ali Bog šalje svoga Sina Isusa Krista da tu provaliju prevlada, da tu ranu izliječi, da vrati ravnotežu i da obnovi sve stvoreno i zacijeli sve razoreno. Krist dolazi popraviti odnos između Boga i čovjeka, čovjeka i čovjeka, te čovjeka i svega stvorenoga. Zato se današnji blagdan tiče ne samo odnosa Boga i čovjeka, već i čovjeka i cjelokupne prirode i čitavoga kozmosa'' naglasio je biskup Stipić. Posebno je pozvao vjernike da u svom životu obnove svoje krštenje i svoj odnos s Bogom u obnovljenom sakramentalnom životu kako bismo obnovili sebe, svoje odnose i sve oko sebe, da u nama i  među nama bude kraljevstvo Božje. ''Molimo se danas da dođe u nas i među nas Božje kraljevstvo ljubavi, mira, radosti, pravednosti i blagosti, da svugdje i u svemu  bude Krist'' - istakao je vladika Milan. Posebno lijepim i teološkim izrazima bogatim molitvama bizantskog obreda, te uranjanjem svijeća i križa u vodu obavljen je svečani blagoslov vode kojom se poškropilo kler, vjernike i katedralni hram uz pjevanjem tropara (pjesme) Bogojavljenja: ''Kad si se, Gospode, krstio na Jordanu, objavi se Trojica dostojna klanjanja. Jer Očev glas posvjedoči za tebe, nazivajući te ljubljenim Sinom, a Duh u liku goluba potvrđivaše istinitost riječi. Objavio si se, Kriste Bože, i prosvijetlio svijet: Slava tebi!"