PASTIRSKO PISMO KRIŽEVAČKOG BISKUPA MILANA STIPIĆA POVODOM BOŽIĆNOG POSTA I PRIPRAVE ZA BLAGDAN ROĐENJA ISUSA KRISTA U TEŠKOM VREMENU PANDEMIJE

 

Dragi svećenici, monasi, redovnici i redovnice, braćo i sestre u Kristu.

Nalazimo se na početku bliže priprave za blagdan Rođenja Gospoda našega Isusa Krista. U tradiciji istočnih katoličkih Crkava počinje Božićni post, dok u tradiciji zapadne Crkve dolazi ususret velika svetkovina Krista Kralja i početak Došašća ili Adventa. Ovo liturgijsko vrijeme sve nas poziva na obraćenje srca, na promjenu životnog puta i pripravljanje na doček Gospoda koji dolazi, na što nas pozivaju riječi Svetoga Pisma:

Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje (Lk 3:4-6).

U sadašnje vrijeme susrećemo se s mnogim nevoljama koje su sustigle ljude diljem svijeta, kao i naš

narod i domovinu. Mnogi su pogođeni bolešću i teškim posljedicama pandemije Sars-Cov2 korona virusa. Mnogi su se teško razboljeli, a mnogi su izgubili svoje najmilije. Zbog pandemijske krize nastale su velike promjene u društvu: na gospodarskom, ekonomskom i socijalnom području. Ljudi su se počeli dijeliti na cijepljene i necijepljene te nastaju mnoga ograničenja u društvenom životu, pa i uz pritiske na ljudsku slobodu i čovjekovu savjest. Nažalost, taj razdor snažno pogađa i Katoličku Crkvu, gdje se sve češće mogu uočiti i podjele među vjernicima.

Evanđeoske i kršćanske vrednote kroz stoljeća su utkane u mentalitet našeg naroda i naše domovine. Zato smo pozvani, osobito u današnje vrijeme, učiniti sve kako bi se te vrednote čuvale i istinski živjele. Jedino je moguće svladati pandemiju i sva zla koja iz nje proizlaze, ukoliko promijenimo pristup stvarnosti vrativši se kršćanskim vrijednostima života i istinskom evanđeoskom načinu razmišljanja.

Stoga vas pozivam u ovo predbožićno vrijeme na zajednički hod u molitvi i postu kako bi se, kao Crkva, kršćanskim načinom i zajedničkim snagama, vratili radosti Evanđelja i kako bi molili za zaštitu i posvećenje pojedinaca, obitelji i cjelokupnog našeg naroda, za blagoslov i vodstvo Duha Svetoga svim civilnim i crkvenim vlastima, kako bi nas Bog izbavio od pandemije i svih njezinih loših posljedica, od podjela u društvu i među ljudima, od ograničenja života, gubitka radnih mjesta i pritiska na slobodu savjesti. Molimo osobito za one koji su zdravstveno pretrpjeli teške posljedice bolesti COVID-a ili su izgubili svoje bližnje te za sve liječnike i medicinsko osoblje koji se nesebično daruju za liječenje i spašavanje života mnogih.

Pozivam vas u ovo predbožićno vrijeme na svakodnevnu molitvu kada ćemo posvetiti Gospodu našem Isusu Kristu i presvetoj Bogorodici i Pokrovu njezine nebeske zaštite cijelu našu domovinu i naš narod. Jedino zajedničkom molitvenom inicijativom kao Crkva možemo učiniti duhovnu promjenu cjelokupnoga stanja u kojem se nalazimo i nadvladati sve poteškoće i podjele.

Predlažem svima molitvu i post: kao molitvu svakodnevni Akatist prevetoj Bogorodici ili Gospinu krunicu, ako je moguće zajednički u obitelji, tako da po jednu deseticu namijenimo  za prestanak pandemije i svih drugih zala koja iz nje proizlaze. Molimo također za blagoslov i vodstvo Duha Svetoga za civilne i crkvene vlasti, za zaštitu i posvećenje pojedinaca, obitelji i naroda, za ozdravljenje oboljelih, za pomirenje i zajedništvo u našem narodu. Također, postimo  barem dva puta tjedno, prema kršćanskoj tradiciji srijedom i petkom.

 

Draga braćo i sestre, neka nas dobri Bog svojim milosrđem sve blagoslovi i podari nam radostan i blagoslovljen Božić, blagdan rođenja Njegovoga Sina i našega Gospoda i Spasitelja Isusa Krista.

                                                                                     vladika Milan Stipić, biskup križevački

Križevci, 17. studenoga 2021.