FILM: klikni na sliku ili: https://youtu.be/aKFn6WAZ0RQ 

Rođen je u današnjem ukrajinskom selu Velykyy Bychkiv, 14. travnja 1911. Bio je ukrajinski grkokatolik. Kao sjemeništarac poslan je u Rim na studij. Tamo ga je za svećenika u bazilici Velike Gospe zaredio biskup Evreinov na Božić 1936. Nakon što je završio svoju vojnu obavezu, nakratko je služio kao svećenik u nekoliko župa Transkarpatije prije nego što je počeo raditi kao profesor filozofije u Eparhijskom sjemeništu u Uzhhorodu 1939. Kada je imao 33 godine za biskupa ga je zaredio apostolski administrator eparhije u Mukachevu. Za vrijeme svog služenja služio je vjernima Eparhiji, braneći ih od Sovjetske agresije i pripremajući ih na progone koji će doći. Služio je svojim vjernicima vjerno, ljuteći time komuniste koji su sada

samo tražili ispriku i način kako bi ubili mladog, energičnog i voljenog biskupa. Priliku su dobili kada se krajem studenog 1947. biskup Teodor vraćao s posjeta župama. Konj i kočija s kojom se Biskup vraćao kući izgurana je kamionom sovjetske vojske s ceste. Tada su iz kamiona iskočili vojnici u civilu koji su pretukli Biskupa i njegove pratioce. Kako je naišao civilni kamion, vojnici su pobjegli a Teodor i njegova pratnja odvezeni su u bolnicu. Tamo se Biskup dobro oporavljao kada je iznenada došla nova sestra na odjel koja se «pobrinula» za njega u noći 31. studenog. Nedugo nakon ponoći biskup Teodor Romza nađen je mrtav u svojoj bolničkoj postelji, a medicinska sestra je nestala nakon što mu je ubrizgala otrov koji joj je priskrbio Narodni komesarijat za unutarnje poslove. Ubojstvo je naručio Nikita Hruščov osobno.
Teodor Romza bio je biskup koji je branio svoju vjeru, čovjek koji se molio i patio, posjedovao je mnogo ljubavi za svoje vjernike za koje je dao svoj život. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 27.lipnja 2001., kao mučenika vjere.