(IKA, ZAGREB) Na blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja - Preteče Gospodnjega, župljani ukrajinske grkokatoličke parohije iz Lipovljana hodočastili su 24. lipnja u sjedište svoje eparhije, u Križevce gdje je služena sveta liturgija.Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga predvodio je križevački vladika Milan Stipić zajedno s lipovljanskim parohom o. Nikolom Stupjakom, te svećenicima o. Vladimirom Simunovićem, eparhijskim kancelarom, o. Andrijom Savyakom, monahom manastira Pokrova Presvete Bogorodice i mladomisnicima o. Mladenom Mikulićem, bilježnikom eparhijskog ureda, i o. Janom Jakubovom, čuvarom manastira u Kričkama.Vladika je u homiliji na početku pozdravio hodočasnike Župe Bezgrešnog začeća svete Ane iz Lipovljana i poželio im dobrodošlicu u svoju katedralu, a osobito pjevače koji su pjevanje obogatili ukrajinskim melodijama, tradicijskim načinom pjevanja i jezikom.
 
FOTOGALERIJA:
 
 
 
Vladika Stipić govorio je o Ivanu Krstitelju kao važnoj osobi u kršćanstvu, posljednjem starozavjetnom i prvom novozavjetnom proroku koji je rođen od Elizabete i Zaharije u poodmakloj dobi, kao dar Božji. Spomenuo je kako je upravo on rođen u sredini godine, kao Preteča Gospodnji,  24. lipnja, onda kada dani postaju sve dulji, a Gospod Isus Krist 25. prosinca, baš kada dani postaju sve kraći, pa je i priroda omogućila da Crkva kroz povijest dobiva takva dva datuma. Koliko je Ivan Krstitelj važna osoba u našoj vjeri govori i to da ne slavimo samo njegovo slavno rođenje, već i njegov glavosjek, začeće i našašće, spomenuo je vladika.
 
 
Hodočasnici su posjet završili razgledom biskupske rezidencije i okrijepom, gdje im se uz spomenute svećenike i monahe pridružio i katedralni župnik o. Mihajlo Simunović.