Na blagdan Blagovijesti presvetoj Bogorodici, u ponedjeljak 25. ožujka 2024. istoimena grkokatolička župa u Pribiću proslavila je svoj župni blagdan. Arhijerejsku božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog u povijesnoj i slikovitoj

neobizantskim stilom ukrašenoj crkvici Blagovijesti služio je križevački vladika Milan Stipić. U homiliji je vladika Stipić istaknuo kako je blagdan Blagovijesti presvetoj Bogorodici donio radosnu vijest čovječanstvu jer je tada Isus začet. ''Presveta Bogorodica je začela čudom Duha Svetoga, jer je Bog odredio roditi se u ovom svijetu kao bogo-čovjek. Bog je na neki način 'prekršio' naravni zakon začeća i rođenja čovjeka, onaj isti zakon kojega je On sam i postavio. Tako je pokazao da je On gospodar naravi i naravnoga zakona i stoga to nije nešto nezamislivo ili proturječno kada to sagledamo iz šire, božanske perspektive. To pokazuje da je s jedne strane Isus i Bog i čovjek, a s druge strane da je Duh Sveti darovatelj života, Životvorac. No, ništa se to nije dogodilo bez Marijinog pristanka, bez njezine slobodne volje. Bog je tražio njezin 'da'. Ona se slobodno uključila u Božji naum spasenja'' rekao je vladika Milan. ''Žena je svetinja, što se vidi iz Božjeg postupanja s njom. A danas mnogi manipuliraju s tim. Isus Krist je najveći zagovornik dostojanstva žene u povijesti. Prve vjerovjesnice uskrsnuća su žene mironosice koje su došle na uskrsno jutro na grob. Marija je najvažniji svjedok smrti svoga Sina jer je do kraja stajala podno križa. Bog preko žena djeluje u povijesti spasenja i time im iskazuje neizmjerno poštovanje i uzdiže im dostojanstvo do najveće intime s njime koji je stvoritelj svega. Bog im povjerava najizvrsniji dar a to je svetost majčinstva. Bez žene nema života za ljudski rod. I to je sam Bog tako postavio. Žena donosi novi život na svijet. Kada Bog blagoslovi muškarca i ženu koji u ljubavi donose na svijet novi život, on im daje vrhunsko dostojanstvo bogosličnosti. Oni postaju sudionici životvorstva i naliče Presvetoj Trojici – izvoru svega života i blagoslova. Dijete je Božja i ljudska svetinja od samog začeća jer je to zajedničko djelo Boga i čovjeka'' – istaknuo je vladika Milan.

S vladikom Milanom su služili o. Nenad Krajačić, župnik Pribića i Zagreba te ravnatelj eparhijskog Caritasa, o. Zoran Vladušić, župnik Sošica i Kašta, o. Željko Pajić, župnik Karlovca, o. Ivan Sklivskyi, župnik Metlike, Radatovića i biskupski vikar za izbjegle Ukrajince u Sloveniji, o. Marjan Jeftimov, župnik Jastrebarskog, o. Euzebije Knežević te đakon o. Antonije Pajić. Na liturgiji su posluživali bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa iz Zagreba.