Od 9. do10. ožujka 2024. na međunarodnoj razini održan je 18. godišnji Simpozij mira u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, na kojem je nazočio i govorio o. Vladimir Simunović, generalni vikar Križevačke eparhije. Prvi takav skup

na lokalnoj razini u Hrvatskoj održao u Zagrebu 10. veljače 2024.

Simpozij mira organizira ''Ahmadija'' muslimanska zajednica u Londonu, koja tamo ima i svoje sjedište. ''Ahmadiju'' je osnovao Mirza Ghulam Ahmad 1889.g. kao pokret oživaljvanja istinskog učenja islama kao žive vjere mira, ljubavi, pravde i svetosti života, kao i zalaganja za vjerske i druge slobode čovjeka. Po njihovom učenju "džihad po maču" nema mjesta u islamu te se zalažu za intelektualni "džihad olovke". Zbog svojih stavova su diskriminirani i proganjani u više država Bliskog istoka pa je tako 1984. g. zbog državnih diskriminirajućih zakona sjedište zajednice preseljno iz Pakistana u London, UK. trenutni vođa Ahmadija muslimanske zajednice je kalif Mirza Masroor Ahmad. Zajednica broji više desetaka milijuna sljedbenika i prisutna je u više od 200 zemalja svijeta.

Na Simpoziju mira je prisustvovalo više od 1200 službenih uzvanika, od veleposlanika raznih država, do članova britanskog parlamenta, UN-a i raznih organizacija. Križevačku eparhiju je na događaju predstavljao njen generalni vikar o. Vladimir Simunović, a na koji ga je pozvao imam Ahmadija muslimanske zajednice u Zagrebu i predsjednik humanitarne organizacije Humanity First Hrvatska, Munawwar Khan, koji je i sam prisustovao događaju. Na Simpoziju su dodijeljene i životne nagrade priznanja osobama koje se bore za pravdu, ali još važnije, za ljudsko dostojanstvo i dostojanstvo svakog pojedinca. Budući da se za vrijeme Covid pandemije svečanost nije održavala, uručena je i nagrade za nomiranu iz 2020. g. Adi Patricia Roche, utemeljiteljicu fondacije Djeca Černobila [Chernobyl Children International (CCI)]. Za prošlu 2023. g. nagradu za životno djelo i priznanje za promicanje mira je dobio David Spurdle, utemeljitelj dobrotvorne fondacije Stand By Me, za njegovo požrtvovnu borbu za siročad i djecu u nepovlaštenim životnim situacijama. Govornici su bili, osim primatelja nagrada, i Dame Siobhain McDonaugh, parlamentarna  zastupnica i predsjednica svestranačkog kluba zastupnika u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, zastupnik iz parlamenta i potpredsjenik istog kluba Jonathan Lord, te sir Ed Davey, saborski zastupnik i vođa stranke Liberalnih demokrata. Završni govor je držao kalif Mirza Masroor Ahmad u kojem je pozvao na međusobnu suradnju, ljubav i razumijevanje za sve i svakog, što je i službeni moto njihove zajednice, Ljubav za sve, mržnja za nikog.

Prilikom prisustvovanje na Simpoziju mira u Londonu 9.-10. ožujka 2024. g., generalni vikar o. Vladimir Simunović je posjetio i biskupa Kennetha Nowakowskog, biskupa Ukrajinske grkokatoličke eparhije u UK. Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, ali i o ratom raseljenim ljudima iz Ukrajine koji su došli u UK. U UK je prisilno došlo više stotina tisuća ljudi, a koji su duhovnu utjehu i snagu našli u župama njegove eparhije. Tako npr. samo u Londonu ima oko 25 000 raseljenih ljudi, što je bio veliki izazov, kako za civilne vlasti tako i za cijelu eparhiju. Eparhija se brzo uhvatila posla i razvila razne programe, od tečajeva engleskog jezika i vjeronauka za djecu, mlade i odrasle, do toga da službenici državnih službi dolaze jednom tjedno u prostore rezidencije pomoći ljudima oko administrativnih poslova, objašnjavanja poreznog sustava, mirovinskog sustava i slično. Biskup Kenneth je o. Vladimira proveo kroz rezidenciju i katedralu pokazavši mu prostorije u kojima se svi ti programi provode. Lokalni ljudi, poduzetnici i korporacije su uvelike pomogli svojim donacijama u materijalnim potrebama: tako su namještajem, kompjuterima, tabletima, potrepštinama za kuhinju, uređene i prostorije i učionice, ali i kuhinja u koju dolaze potrebiti. Zaprimljene potrepštine i donacije su raspoređene sukladno potrebama u svim župama budući da nisu u potrebi bile samo župe u Londonu, već i župe u drugim gradovima. 

U grkokatoličkoj katedralnoj župi je prije rata bila nedjeljna posjećenost u crkvi oko 1000 ljudi, dok je danas ta brojka oko 3000 te se nedjeljom služe 4 liturgije. Život u župi je vrlo živahan pa se tako skoro svaki dan održavaju krštenja i tečajevi vjeronauka za krsne kumove i roditelje krštenika, uz neizostavnu ispovijed i svetu liturgiju. Za Uskrs će policija zatvoriti sve okolne ulice jer se očekuje između 10 i 15 tisuća ljudi na uskršnjoj liturgiji. U nedjelju navečer o. Vladimir je suslužio i na Božanskoj liturgiji u katedralnoj crkvi Svete Obitelji.

Više o simpoziju mira na stranicama:

https://www.pressahmadiyya.com/press-releases/2024/03/global-muslim-leader-calls-for-ceasefire-in-gaza-and-ukraine-says-privileged-nations-are-wielding-their-veto-like-a-trump-card/