Zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru održano je posljednje siječanjske nedjelje, 28. siječnja 2024., 30. godinu zaredom. Misu u kapeli sv. Ilije predslavio je ravnatelj ustanove za uzdržavanje klera

Zagrebačke nadbiskupije preč. Ivica Budinšćak. Suslavio je župnik u Radatovićima, Kaštu i Metlici u Sloveniji o. Ivan Skalivski, a sudjelovalo je stotinjak hodočasnika iz Hrvatske i Slovenjie.

Preč. Budinšćak je kapelicu sv. Ilije usporedio sa sinagogama Isusovog vremena koje su se nalazile u središtima gradova i u kojima se čitala Božja riječ. Pozvao je okupljene da se upitaju koliko su se puta našli u situaciji da u masi neki pojedinac dobije više prostora od kršćana. Ipak, ne treba se zamarati elanom pojedinca ili skupine, nego živjeti ono što jesmo i to svjedočiti. Ne ulaziti u rasprave s onima nečista duha, baš kao što je Isus u sinagogi suvereno tumačio riječ Božju unatoč upadicom onog nečista duha, poručio je.

Propovjednik je potom pohvalio hodočasnike. „Mnogi od vas krenuli su ujutro uz pripreme u hodanje u brdo, bila je priprema, odricanje, osjetio se umor, muka , možda čak i iskušenje da odustanete. Ipak, kada ste se popeli, ponosni ste na sebe jer ste nešto ostvarili, To je naš duhovni život svakoga dana kada počinjemo život s Isusom i molitvom. Naša je vjera, vjera zajedništva u kojoj ne tražimo da svi budu savršeni, jer je to samo Bog. Budimo nemirnog duha da nam vjera bide živa, da imamo snage za nju.“

Homiliju je završio mišlju da se na tom mjestu prije 30 godina molilo za mir, što sada opet postaje nužno jer ima pojedinaca koji zbog ljudske zlobe opet zagovaraju ratove.

Članovi Bratovštine sv. Bernarda iz Samobora su asistirali i predvodili pjevanje.

(IKA, SOŠICE-ZAGREB)