Press centar Ukrajinske grkokatoličke Crkve je 7. prosinca 2023. objavio da su ruske okupacijske vlasti izdale su naredbu o zabrani djelovanja Ukrajinske grkokatoličke crkve, kao i organizacije Kolumbovih vitezova i Caritasa koje se bave socijalnom službom na okupiranom području regije Zaporižja. Naredba navodnog šefa okupacijske

vojno-civilne uprave regije Zaporižja, suradnika okupacijskih vlasti Yevhena Balytskog, objavljena je na njegovoj službenoj web stranici. Odjel za informiranje Ukrajinske grkokatoličke Crkve je tek saznao za tu naredbu 7. prosinca 2023., premda dokument nosi datum 26. prosinca 2022.

Na službenim stranicama Ukrajinske grkokatoličke Crkve navodi se da zabranu djelovanja grkokatoličke Crkve na okupiranom području Zaporiške oblasti ruski okupatori neutemeljeno pravdaju navodnim skladištenjem ''eksploziva i vatrenog oružja na području vjerskih objekata i pomoćnih prostorija'', kao i činjenicom da se djelovanjem UGKC “krši zakonodavstvo o vjerskim i javnim organizacijama Ruske Federacije'', naime zbog ''sudjelovanja župljana u masovnim neredima i antiruskim skupovima u ožujku-travnju 2022.''  U naredbi se još navodi kako Grkokatolička Crkva sudjeluje u “distribuciji literature koja potiče na narušavanje teritorijalne cjelovitosti Ruske Federacije'' te da '' zajednice Ukrajinske grkokatoličke Crkve aktivno sudjelovu u aktivnostima ekstremističkih organizacija i propagiranju neonacističkih ideja na području Zaporižja.''

Nadalje, uz zabranu Ukrajinske grkokatoličke Crkve, ruske okupacijske vlasti su također naredile da treba prenijeti pokretnu i nepokretnu imovinu i zemljišne čestice Crkve na raspolaganje okupacijskoj vojno-civilnoj upravi Zaporoške oblasti, raskinuti ugovore o zakupu prostora i zemljišnih parcela koje je prethodno sklopila Ukrajinska grkokatolička Crkva s lokalnim vlastima u regiji Zaporižja, prestati registrirati vjersku zajednicu “Ukrajinska grkokatolička Crkva” unutar okupacijskih vlasti te regije,  zabraniti osobama koje su bile na rukovodećim i administrativnim položajima u Ukrajinskoj grkokatoličkoj Crkvi registriranje u javnim i vjerskim organizacijama na okupiranom području regije.

Osim Ukrajinske grkokatoličke Crkve, naredba okupacijskih vlasti Ruske Federacije zabranjuje djelovanje drugih organizacija, posebice onih koje se bave socijalnom službom i humanitarnom potporom stanovništvu na okupiranim područjima, a to su Vitezovi Kolumba (The Knights of Columbus) i Caritasi Kanade,  Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Češke, Donjecka i Melitopolja. Imenovani guverner Balytsky dodijelio je kontrolu nad provedbom ove naredbe svom zamjeniku za sigurnost.

Ukrajinska grkokatolička Crkva poziva međunarodne organizacije da učine sve kako bi osigurale poštivanje vjerskih sloboda na okupiranom području Ukrajine. Također, Crkva skreće pažnju na činjenicu da su okupacijske vlasti 16. studenoga 2022. u Berđansku uhitile dvojicu svećenika redemptorista, o. Ivana Levytskog i o. Bohdana Geletu, koji su do danas u ruskom zarobljeništvu. U prosincu 2022. iz Melitopolja su deportirali sve ukrajinske grkokatoličke svećenike koji su tamo nastavili služiti nakon ruske okupacije regije Zaporižja u proljeće 2022. godine.

(Izvor: https://ugcc.ua/en/data/russian-occupation-authorities-ban-ugcc-activities-in-the-occupied-part-of-zaporizhzhia-region-793/)

Foto: Catholic News Agency