Ikona i moći sv. Jozafata Kunceviča ovog su vikenda hodočastili po grkokatoličkim župama Slavonskog dekanata Križevačke eparhije, a u povodu 400. obljetnice mučeništva tog velikog sveca biskupa Polocke nadbiskupije.

Ove se godine navršava 400. obljetnica mučeničke smrti svetog Jozafata, ukrajinskog nadbiskupa iz 17. stoljeća, kojega na poseban način kao svoga nacionalnog nebeskog zaštitnika štuju i slave vjernici u napaćenoj Ukrajini, ali i Ukrajinci grkokatolici raseljeni po cijelom svijetu. U prigodi tog velikog jubileja i Grkokatolička crkva u Hrvatskoj organizira duhovne susrete i obnove, uz slavlje svetih liturgija i čašćenje moći svetog Jozafata, koje putuju po župama. Relikvijar s komadićem tijela sveca, koje se inače od 1964. godine čuva u grobu u Bazilici sv. Petra u Rimu, stigao je i u župe Slavonskog dekanata i to u Lipovljane, Gornje Andrijevce, Kanižu, Slavonski Brod, Bukovlje i Osijek.

U svakoj od tih župa održan je trodnevni duhovno-molitveni program i slavljena sveta liturgija, koju je predvodio o. Andriy Savyak. Naglasak njegovih propovijedi bio je na jedinstvu žive Kristove Crkve u čitavom svijetu, za što se posebno u svom svećeničkom i biskupskom poslanju zalagao sveti Jozafat. Vjernici su imali prigodu i za pomirenje s Bogom u sakramentu ispovijedi uz mogućnost potpunog oprosta i pričesti, te molitvu pred moćima svetog Jozafata i njegovom ikonom, za tu prigodu posebno izrađenoj u Ukrajini.

Liturgiju u župi Uzvišenja sv. Križa u Slavonskom Brodu suslavili su domaći župnik o. Aleksandar Hmilj i vlč. Robert Farkaš, biritualac, župnik brodske rimokatoličke župe sv. Leopolda B. Mandića. Slavlje su pjevanjem animirale sestre bazilijanke.

Blagdan svetog Jozafata u kalendaru i zapadnog i istočnog katoličkog obreda je 12. studenog, a središnja proslava 400. obljetnice njegove smrti bit će 26. studenog u grkokatoličkoj župi Kaniža, odakle će uz izravan prijenos na javnoj televiziji svetu arhijerejsku liturgiju predvoditi biskup/vladika križevački mons. Milan Stipić, uz očekivanu nazočnost svih svećenika Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj i BiH.