U Petrovcima kraj Vukovara, 9. rujna 2023. svečanom arhijerejskom liturgijom proslavljena je 130. obljetnica od gradnje i posvete najstarije grkokatoličke župne crkve u Slavonsko-srijemskom vikarijatu Križevačke eparhije. Ujedno, ovo je bogoslužje bilo i zahvalnica za uspješni završetak višegodišnjih radova vanjske sanacije objekta čime su stečeni uvjeti za njezinu postupnu nutarnju restauraciju. Uoči slavlja inaugurirane su i nove pristupne staze i plato ispred crkve.
S križevačkim biskupom Milanom Stipićem u liturgijskom slavlju sudjelovalo je 22 svećenika istočnog i zapadnog obreda iz četiri biskupije, te dvojica đakona, što je u bizantsko-slavenskom obredu osobito svečani oblik služenja. Crkveno pjevanje animirali su katedralni zbor iz Križevaca, ženska pjevačka skupina i župni kantori. Na liturgiji su uz domaće ministrante asistirali bogoslovi Križevačke eparhije. Na liturgiji su sudjelovale i redovnice iz više družbi.
Brojna djeca obučena u rusinsku, hrvatsku šokačku, te ukrajinsku nošnju doprinijeli su svečanosti ovoga trenutka. Prisustvo biskupa bila je prigoda kako bi učenicima i studentima podijelio blagoslov na početku nove školske godine.
Brojni župljani i gosti ispunili su do posljednjeg mjesta crkve koja je kako je sam biskup istakao najveći grkokatolički bogoslužni objekt između biskupskog grada Križevaca i Dunava.
Uoči euharistijskog slavlja u prisustvu dožupana Vukovarsko-srijemske županije g. Franje Oreškovića, biskupa Milana Stipića, načelnika Općine Bogdanovci g. Marka Baruna, predstavnika projektnog partnera rimokatoličke župe Plavna iz Vojvodine vlč. Marinka Stantića, te petrovačkog župnika vlč. Vladimira Sedlaka svečano su otvorene nove pristupne staze i plato/trg susreta ispred župne crkve financirane kroz projekt prekogranične suradnje „PLA-PET 2023“ koji je odobren od Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.
Na proslavi su sudjelovali i brojni drugi uzvanici: član Savjeta za nacionalne manjine u RH, načelnici i donačelnici susjednih Općina, predstavnici odgojnih, kulturnih, braniteljskih, sportskih, vatrogasnih i drugih udruga i ustanova.
Grkokatolička župa Petrovci, povijesno je župa matica sedam današnjih župa, pretežno u Srijemskom dekanatu. Današnja crkva druga je po redu građena u župi koja živi svoju gotovo dvostoljetnu povijest. Ovaj sakralni objekt djelo je arhitekte Janka Holjca i građena je u historicističkom stilu. Crkva je proširena 1930. godine. Ima četiri zvona, od kojih je najveće zvono 1320 kg dar petrovačkih Rusina koji su tridesetih godina dvadesetog stoljeća emigrirali u Pittsburgh u Ameriku. Ovo je trenutno najveće zvono u aktivnoj uporabi u Križevačkoj eparhiji, te jedino po kojem je neka kulturna manifestacija dobila ime. Nakon 92 godine, na toranj je ponovno vraćen i satni mehanizam. Na kraju slavlja svima se zahvalio župnik mr. o. Vladimir Sedlak.
U homiliji je biskup Stipić izrazio zahvalnost vjernicima na ljubavi za svoju župnu crkvu i pozvao ih da žive vjeru svoga krštenja, da slave i primaju svete sakramente te prenose kršćansku vjeru na mlađa pokoljenja.