PETROVCI (IKA) 10.04.2023. / 14:54

Obljetnica dolaska osoba iz Ukrajine u Petrovce pored Vukovara proslavljena je na Uskrs, 9. travnja u grkokatoličkoj Župi Pokrova Presvete Bogorodice.

Ovogodišnje obrede Velikog tjedna, kao i Vazmeno slavlje, Pashu Kristovu, obilježila je prva obljetnica zajedništva i solidarnosti s

raseljenim osobama iz Ukrajine koji žive na području župe.

Žene i djeca koji su iz Ukrajine došli u Hrvatsku na Uskrs 2022. godine, prepoznali su u župljanima otvorenost, spremnost na solidarnost i prihvaćanje. Pjevajući tropar: „Krist uskrsnu od mrtvih i smrću pobijedi smrt“ i vjerujući kako smrt ne može i ne smije imati zadnju riječ, započeli su zajednički hod prema proslavi ovogodišnjeg Vazma.

Ove godine je uskršnje ozračje bilo drugačije. Raseljenici nisu više gosti koji su iz solidarnosti smješteni u Župu već su postali dio petrovačke župe. Ukrajinci imaju svoje posebnosti, ali su uključeni u aktivnosti župne zajednice.

Pripravljajući se za svetkovinu Uskrsa, pripremili su pashalne košarice te došli u crkvu. Ponovno se na uskrsnoj liturgiji pjevalo: „Krist uskrsnu od mrtvih i smrću pobijedi smrt“, no ovaj put glasnije. Vjera u život nije nestala njima. Njihova nada u povratak u Ukrajinu postala je „snažnija“, vjerom ojačana, jer su, kako je župnik o. Vladimir Sedlak rekao: „Pronašli utjehu u danima svoje prognaničke tjeskobe. Petrovačka grkokatolička župna zajednica otvorena srca i raširenih ruku i nadalje će s njima dijeliti njihovu radost i nadu, žalost i tjeskobu (usp. GS 1) koliko to bude bilo potrebno“, napomenuo je župnik.