U utorak, 14. ožujka 2023., u 18 sati u ogulinskoj župnoj crkvi sv. Križa križevački vladika Milan Stipić slavio je arhijerejsku liturgiju. U njegovoj pratnji je nekoliko svećenika, bogoslova i grupa pjevača. Biskup Stipić vodi grkokatoličku biskupiju u Hrvatskoj sa sjedištem u Križevcima. Povod njegovu dolasku u Ogulin je predavanje o “Tržićkoj uniji 1820” nakon liturgije. Pridružili su se i mjesni rimokatolički svećenici. Naime, grkokatolici su u punom euharistijskom zajedništvu s rimokatolicima. Istočna liturgija bogata je napjevima, obredima i simbolima. Biskup Stipić govorio je o Božjem milosrđu iz kojega treba proizlaziti onda i naše milosrđe prema braći ljudima. Mnogi su se pričestili a Pričest se dijelila pod obje prilike.
Inicijator ovog susreta je mr. povijesti Želimir Prša. U zborniku radova pod nazivom “Podplješivički graničari” ovaj mladi povjesničar istražuje povijest kraja oko ličke Plješivice i šire. Za oko mu je zapela “Tržićka unija 1820”. Događalo se da su neki pravoslavni svećenici na ovom području prelazili u Katoličku Crkvu, to jest u Križevačku grkokatoličku eparhiju. Tako su i trojica svećenika u Tržiću zamolila križevačkog vladiku da ih primi. Smatrao je da je ovaj zaboravljeni “komadić” povijesti trebalo osvijetliti. Tako je nakon liturgije nastavljeno s predavanjem o spomenutoj “Tržićkoj uniji” u župskoj dvorani. Biskup Stipić govorio je o raznolikosti obreda unutar kršćanstva. Jedan dio kršćana na Istoku, uvijek su težili za izgubljenim jedinstvom odnosno zajedništvom s Rimom nakon crkvenog raskola 1054. godine. Tako su nastajale grkokatoličke crkve koje su u punom zajedništvu s Papom.
Želimir Prša osvijetlio je događaje vezane uz “Tržićku uniju”. Pravoslavni svećenici koji su zatražili da ih križevački grkokatolički biskup primi u pastvu nisu ni prvi ni zadnji tražitelji jedinstva na ovom području. Ova unija nije na kraju uspjela iz mnogih povijesnih razloga, ali je dala naslutiti da postoji težnja za jedinstvom. Nakon predavanja razvila se diskusija.