Na svetkovinu Obrezanja Gospodnjega i sv. Bazilija Velikoga, 1. siječnja 2023., koja je ujedno i prvi dan građanske godine, križevački biskup Milan Stipić služio je svečanu liturgiju svetoga Bazilija Velikoga u samostanskoj kapeli sestara Bazilijanki u Križevcima, zajedno s drugim svećenicima uz nazočnost brojnih sestara i vjernika. Na liturgiji su se molili posebni zazivi za pokoj duše preminuloga pape u miru Benedikta

XVI. Sestre Bazilijanke na poseban način slave svoga utemeljitelja i velikoga crkvenog oca sv. Bazilija Velikoga, nadbiskupa Cezareje Kapadocijske, čiji se blagdan slavi upravo na svetkovinu Obrezanja Gospodnjega 1. siječnja. U homiliji je biskup Stipić progovorio o teološkom i duhovnom značaju svetkovine Obrezanja Gospodnjega kada se druga Božanska Osoba - Sin Božji dao podvrći starozavjetnom zakonu svoga naroda i religije u kojoj je rođen te bio obrezan. Njegov veliki i slavni učenik Bazilije bio je izvanredan primjer kršćanina koji je znao spojiti i kontemplativnost, i teološku učenost, i karitativnu djelatnost i pastoralnu brigu o vjernicima. Upravo u vrijeme kada još nisu svi bili kršćani i kada je Crkve još dobrano bila misionarska, sv. Bazilije je bio svjetlosni znak Evanđelja i mudro inkulturirao poruku Evanđelja u narod i kulturu svoga vremena i prostora. I mi smo danas pozvani učiti od svetoga Bazilija te Radosnu vijest donositi na razumljiv i autentičan način ljudima našega prostora i vremena. Bazilijeva istaknuta karitativna djelatnost nije ništa manje važna od njegove istaknute teološke naobrazbe i pisanja, što i nas danas upućuje da svoju vjeru djelatno živimo na dobro ljudi i zajednice u kojoj živimo.

Čestitavši sestrama Bazilijankama njihov blagdan, vladika Stipić ih je pozvao na neumorno nasljedovanje Bazilijeve karizme duhovnosti. Spomenuvši se preminuloga pape Benedikta XVI., biskup Milan je sve pozvao na molitvu za ovog velikog papu kojega je Bog Crkvi darovao u vremenima koja su trebala njegovu teološku dubinu i skromnost služenja. Prema odredbi biskupa Stipića, 1. siječnja, na svim svetim liturgijama u svim župama molilo se za pokoj duše pape emeritusa Benedikta XVI.