Svećenici Slavonskobrodskog dekanata, na poziv dekana dr. Tomislava Ćurića, susreli su se na proljetnoj koroni u utorak, 22. ožujka, u grkokatoličkoj Župi Uzvišenja Svetog Križa u Slavonskom Brodu. Na ovaj su način, u sadašnjim teškim i tragičnim prilikama rata u Ukrajini, željeli izraziti svoju blizinu i solidarnost s narodom i Crkvom u Ukrajini. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je u crkvi predvodio domaći župnik o. Aleksandar Hmilj, posebno moleći za prestanak rata i mir u Ukrajini. Molitvu su pjevanjem animirale sestre bazilijanke koje aktivno djeluju u toj župi. Otac Aleksandar, zajedno sa svojom obitelji, sestrama i župnim suradnicima, svećenicima je očitovao srdačnu dobrodošlicu i gostoprimstvo. U formativnu temu korone: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo / sudjelovanje / poslanje“ svojim je izlaganjem uveo vlč. Marko Obradović, župni vikar Župe Gospe Brze Pomoći. Nakon uvodnog izlaganja svećenici su

konstruktivnim promišljanjima i prijedlozima dali svoj vrijedan doprinos zadanoj temi kroz naglaske predviđene za sinodsko savjetovanje.

Potom je župnik Hmilj svećenicima približio stvarnost teškoga rata, stradanja i trpljenja ukrajinskog naroda. Prezentirao je sve ono što se do sada učinilo kako bi se pomoglo potrebitima te pozvao na konkretna djela solidarnosti posebno prema izbjeglicama koji iz Ukrajine pristižu u našu domovinu. Svećenici su s posebnim osjećajima prihvatili poziv o. Aleksandra te već ponudili konkretne oblike pomoći za smještaj izbjeglica i osiguravanje onoga što je potrebno za njihov život u našoj sredini.

U narednom razdoblju u svim će se župama Dekanata vjernike dodatno potaknuti na iskazivanje solidarnosti i pomoći ukrajinskom narodu i vjernicima. Dekan Ćurić pozvao je svećenike Dekanata da se u subotu, 9. travnja u 18.30 okupe na misi u Župi Gospe Brze Pomoći kako bi, zajedno sa grkokatoličkim župnikom i vjernicima, molili za prestanak rata i mir u Ukrajini.