FOTOGALERIJA

Božić - svetkovina Rođenja Gospodnjega, svečano je proslavljena u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Slavlja je predvodio mons. Milan Stipić, vladika križevački, zajedno s katedralnim župnikom o. Mihajlom Simunovićem, eparhijskim kancelarom o. Vladimirom Simunovićem, eparhijskim ekonomom o. Danijelom Hranilovićem i jeromonasima o. Mladenom Mikulićem i o. Andrijom Savyakom te jerođakonom o. Antonijem Pajićem. Liturgijske službe pjevali su pjevači katedrale. Na Badnjak uvečer u 20 sati služena je božićna Večernja s Liturgijom sv. Bazilija Velikoga, a u kasnijim noćnim satima veliko povečerje (bdjenje) te ujutro na Božić blagdanska Jutrenja i arhijerejska liturgija u 10 sati.  Na Božić uvečer služena je Velika večernja s litijom. Vladika Stipić je u homiliji na Božić istakao kako se Isus rodio u skromnoj spiljici kako bi pokazao kako je jednostavan i pristupačan svakome od nas. ''Taj događaj je za Krista bio poniženje. Bog koji je jedan od svete Trojice da dođe između nas, kao mali čovjek rodio se u štali pokraj životinja. Međutim, za nas ljude je to događaj uzvišenja. To je događaj radosti. Bog nas je učinio

sličnima sebi. Zbog toga Bog i poznaje čovjeka, jer se rodio i proživio život u ljudskome tijelu. Zato je rođenje Kristovo za nas veliki dan. Mnogi danas slave tako da izbjegavaju Isusa Krista. Čestitaju razno-razne zimske praznike, idu na skijanja i sl. Međutim, Kristovo rođenje je okosnica svega što se za Božić događa. Kristovo rođenje je bit i temelj blagdana Božića'' – naglasio je.

Poželjevši svima obilje blagoslova i mira, vladika Stipić je poručio: ''Neka se Krist rodi i u vama, u vašem srcu, vašoj obitelji. Neka nam On donese mir, jedinstvo, neka ukine podijele, nepravde, laži, sve ono čime se svijet bori. Neka zavlada betlehemska toplina u vama i u vašim životima'' zaključio je mons. Stipić. Nakon svih bogoslužnih slavlja pjevale su se tradicionalne hrvatske božićne pjesme i čestitalo ovaj veliki blagdan.