„Crkva, točnije Križevačka eparhija jest poput majke koja nastoji razumjeti svu svoju duhovnu djecu, osjetiti njihove duhovne i ine potrebe i pomoći im u traženju sebe“, istakao je biskupski vikar mr.sc. Vladimir Sedlak na znanstveno stručnom skup „Rusini jučer, danas, sutra“ u Orahovici

U centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog Križa u Orahovici od 8. do 10. listopada 2021. održan je trodnevni znanstveno stručni skup: „Rusini jučer, danas, sutra“ u organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog Crvenog križa Osijek. Ovogodišnji znanstveno stručni skup, inače 7. po redu, za polaznicu je imao dokument Vlade Republike Hrvatske „Operativni programi nacionalnih manjina za razdoblje 2021-2024. koncipiran u tri radna panela, rad po grupama, raspravu. Nakon svečanog otvaranja i pozdrava gostiju u ime Organizatora skupa, od gđe Dubravke Rašljanin, pristupilo se izviješćima ostvarenog djelovanja i rada u protekloj godini u područjima: samouprave, prosvjete, kulture, izdavaštva, medijske zastupljenosti, promoviranja kulturne i sakralne baštine, partnerske i komplementarne suradnje s drugim relevantnim Subjektima i Ustanovama za njegovanje identiteta, promicanje kulture i očuvanja tradicije Rusina u RH i inozemstvu. Uslijedili su radni paneli i rasprave.

Crkva, točnije Križevačka eparhija kao institucija, je za život Rusina nezaobilazni korelator suradnje još od 1777. godine, i to ne samo u segmentu naviještanja Božje Riječi u duhu istočne tradicije koju su Rusini, kao baštinici crkvenog jedinstva nastavili živjeti i po dolasku na područja pitome Panonske ravnice i Republike Hrvatske iz „Gornjih krajeva“, nego dapače i kao aktivni promicatelj obrazovanja (gradnja prvih školi i školovanje učitelja) i kulture (suosnivač prvih čitaonica i RNPD-a). Stoga se među raznovrsnim predstavnicima javnog života relevantnih za život Rusina u RH ovom znanstvenom skupu sukladno mogućnostima i programu događanja u Križevačkoj eparhiji, 9. listopada odazvao i biskupski vikar za Slavoniju i Srijem mr.sc. Vladimir Sedlak.

U uvodnoj riječi o. Sedlak naglasio je: „Crkva, točnije Križevačka eparhija, jest poput majke koja nastoji razumjeti svu svoju duhovnu djecu. Kao roditelji svjedočimo kako je svako dijete različito i osebujno na svoj način, a roditelj nema uvijek jednakog strpljenja i širinu pogleda, u konačnici niti mogućnosti za ambicije svoje djece. No ipak, poput brižne majke, Križevačka eparhija nastoji prepoznati duhovne i ine potrebe svih naših vjernika i pomoći im u traženju sebe na putu njihova spasenja“.

Sudjelujući aktivno u prijedlozima i raspravama vezanim za definirane aktivnosti Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske iz skupina: 2.3. Zaštite kulturnih dobara i tradicije, 2.4. Pristup sredstvima javnog priopćavanja, 2.8. Unaprjeđenje razvojnih programa, te 2.10. Promicanje mira i tolerancije, osvrćući se na najvažnije aspekte suradnje u tim temama u prošlosti, kroz trenutačne zajedničke projekte, te mogućnosti i potencijalima buduće suradnje u korelaciji crkvene instance i drugih društvenih čimbenika sukladno zakonima i pozitivnoj praksi u Republici Hrvatskoj.