U poruci pape Franje upućene bakama, djedovima i svim starijim osobama prigodom prvog svjetskog dana osoba treće životne dobi proslavljenog na četvrtu nedjelju mjeseca srpnja, više puta ponavlja se uvodni citat „Ja sam s vama u sve dane“ (usp. Mt 28,20). Papina poruka ističe blizinu Crkve osobama koje su na marginama suvremenog društva. Ohrabruje ih na njihovo poslanje molitve i svjedočenja u zajednici vjernika unatoč slabosti, bolesti, patnje i osamljenosti koju život u trećoj životnoj dobi nosi. Lik anđela/glasnika koji posjećuje stariju osobu, a ima oris ljudske osobe, kao i papina poruka kako je budućnost svijeta u savezu između mladih i starih, potakla je među grkokatoličkim svećenicima inicijativu posjeta svome umirovljenome biskupu mons. Nikoli Kekiću, koji od izbivanja pandemije umirovljeničke dane živi u sjeni sošičkog samostana sestara Bazilijanki, u mirnome Žumberku. S blagoslovom križevačkoga ordinarija vladike Milana Stipića, petnaestorici grkokatoličkih svećenika i đakona, zaređenima po molitvi i polaganju ruku biskupa Nikole Kekića,

upućen je 5. kolovoza 2021. poziv od strane biskupskoga vikara o. Vladimira Sedlaka, kako bi se u duhu papine poruke i pozornosti Opće Crkve prema osobama treće životne dobi i u našoj mjesnoj Crkvi dalo svjedočanstvo blizine starijima upravo kroz znakoviti posjet umirovljenome biskupu zareditelju, ujedno i dugogodišnjem rektoru bogoslovije. Snažan pečat euharistijskog zajedništva s biskupom zarediteljem proizlazi u bizantsko-slavenskoj tradiciji iz liturgijskog propisa obaveze spominjanja biskupa zareditelja u svakoj pripravi za sv. liturgiju – u proskomidiji.

Susret s umirovljenim biskupom upriličen je 23. rujna 2021. u Sošicama. Taj dan grkokatolička crkva slavi liturgijski spomen začeća sv. Ivana Krstitelja, kojim se znakovito spominje susreta Zaharije i anđela kod jeruzalemskog žrtvenika. Svećeničkom susretu su se odazvali svećenici: o. Zoran Vladušić, župnik domaćin u Sošicama, o. Vladimir Sedlak, biskupski vikar za Slavoniju i Srijem, o. Danijel Hranilović, eparhijski ekonom, o. Roman Stupjak, srijemski dekan i o. Oleg Zakaljuk, župnik u Rajevom Selu. U samo predvečerje susreta dvojica svećenika zapriječeni su bili priključiti se susretu.

Slavljem euharistije kojoj je predsjedao biskup Nikola Kekić u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla započelo je planirano okupljanje. Uslijedila je okrepa u samostanu sestara bazilijanki, a zatim je  biskup Nikola poveo okupljene na molitvu kod jame Jazovke. Molitva kraj groba svećenika Stipe Benka na sošičkom groblju bila je još jedna molitvena postaja susreta. Uz obilazak ljepota i slapova žumberačkog kraja posjetilo se Stari Grad žumberački i rodnu kuću biskupa Nikole Kekića gdje je upriličen domjenak. U večernjim satima susret je dovršen prigodnom tortom u sošičkom samostanu sestara (o. Vladimir Sedlak).