Na Badnjak, 24. prosinca, vladika križevački Milan Stipić služio je u jutarnjim satim Večernju s Liturgijom sv. Bazilija Velikoga u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Navečer je služio božićno bdjenje - Veliko povečerje s Litijom. Na samu svetkovinu Rođenja Gospodnjega - Božić - služio je svečanu božićnu liturgiju u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, u petak 25. prosinca, služio je križevački vladika Milan Stipić. U homiliji mons. Stipić je kazao kako svi događaji iz povijesti spasenja od Abrahama do Mojsija, od svih proroka Staroga zavjeta, sva njihova nadanja, iščekivanja, sve to doživljava vrhunac u trenutku Kristova dolaska na svijet. ''Dolazak Bogočovjeka označava prekretnicu u povijesti čovječanstva, jer neprekidno čovjekovo traganje za Bogom dolazi u vrijeme traganja Boga za čovjekom. Među nas dolazi Krist, onaj koji je prvorođenac od Oca, onaj koji je pun milosti i istine, onaj koji je Bog od Boga i svijetlo od svijetla“, istaknuo je mons. Stipić. ''Naš nebeski Otac odlučio je čovječanstvu objaviti sve o sebi pokazavši nam svoja svojstva i koliko nas ljubi i to čini upravo kroz dolazak na svijet svojega Sina i kroz njegovo rođenje u skromnoj Betlehemskoj špilji. Na ovaj način Bog prima iskustvo ljudskoga života na sebe, ljudske patnje, ali i ljudske smrti. Na taj način On postaje ljudima blizak i prisutan u svim našim životnim okolnostima“, kazao je mons. Stipić. ''Bog je naš nebeski otac, koji je spreman sve učiniti za ljudski rod i za naše spasenje. Na ovaj način mi postajemo
Božja obitelj i to obitelj u kojoj vladaju ljubav, praštanje, milosrđe i neprekidna radost Kraljevstva nebeskog koje dolazi među nas. To je radost u kojoj se radujemo jedan zbog drugoga, u kojoj se radujemo napretku našeg bližnjega, radost u kojoj se radujemo tuđoj radosti, jer je ona uzrok radosti među nama“, pojasnio je mons. Stipić.
''Na taj način pozvani smo upoznati čitav svijet s ovom radosnom viješću. Mi smo ti koje Bog šalje da propovijedamo evanđelje, radosnu vijest drugim ljudima i to na način da radost vjere koju imamo u srcima širimo svima od sebe. Neizmjerna Božja ljubav svijetom se širi našim svjedočanstvom ljubavi, koje trebamo pokazivati prema svakom čovjeku i prema svemu što postoji“, rekao je mons. Stipić.
''Kada ne znamo što nam donosi budućnost, osobito zbog pandemije koronavirusne bolesti u kojoj se nalazimo, kao i u svim situacijama, koje nisu izravno vezani za ovu situaciju, kršćani su pozvani donositi radost i nadu za kojom svijet neizmjerno čezne. Kršćani su populacija koja će unijeti radost i nadu u ova sumorna vremena. Moramo biti oprezni, moramo se čuvati, sebe i svoje zdravlje, ali se isto tako čuvajmo onih, koji nam nude brza i neprovjerena rješenja te na takav način žele pokazati kako su oni spasitelji iz ove situacije“, istaknuo je mons. Stipić.
''Mnogi ljudi današnjice traže Boga i mi kršćani ga moramo pokazati svijetu i to svojom ljubavlju i svojom dobrotom, svojom poniznošću, skromnošću i nesebičnim služenjem bratu čovjeku. Zbog situacije mnogi su u ekonomskoj krizi, mnogi su socijalno otuđeni, a mnogi su u strahu i bore se za vlastiti život. U takvim trenucima budimo tim ljudima utjeha, radost i nada. Pokažimo cijelom svijetu da Bog postoji, da nas ljubi i da nam daje snagu i radost. Pomozimo one kojima je pomoć potrebna. Nemojmo se okretati od onoga tko je u nevolji, jer Isus Krist nosi naše lice pred tim ljudima“, naglasio je mons. Stipić.
''Ne bojmo se uhvatiti u borbu s problemima i krizama i situacijama u nevoljama. Budimo mi ti koji krojimo budućnost svijeta, hrabro s ljubavlju i optimizmom koje proizlazi iz Kristova evanđelja“, kazao je mons. Stipić.
''Nema veće radosti za kršćanina od sudjelovanja u liturgiji, jer se tu sjedinjuje nebo i zemlja te smo svi jedna obitelj. Hristos raždajetsja, slavite jego! Krist se rodio, slavimo ga!“, zaključio je mons. Stipić.
Na početku liturgije mons. Stipić proizveo je obredom hirotesije (rukoproizvođenjem) bogoslova Ivana Skalyvskog u prve kleričke redove (čitač, pjevač i svjećonoša)/ prigorski.hr