Promicanje jedinstva kršćana, posebice između Katoličke i Pravoslavne Crkve, jest "težnja ka katolicizmu", odnosno cjelovitoj viziji kršćanstva koje cijeni i čuva svoje zapadne i istočne tradicije, rekao je mons. Paul McPartlan.
 
Unutar te ekumenske zadaće, rekao je, istočne katoličke Crkve su "privilegirani čimbenici razmjene darova koja je potrebna između katolika i pravoslavaca", budući da su sačuvale istočne liturgije, duhovnost i tradiciju dok su također u punom zajedništvu s Rimom.
Mons. McPartlan, profesor teologije na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu i dugogodišnji član međunarodnog katoličko-pravoslavnog teološkog dijaloga, govorio je 15. studenoga na prvom danu dvodnevne konferencije na temu "Ekumenska vizija istočnih katolika u dijalogu s pravoslavcima" na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu.
Konferenciju su zajednički sponzorirali institut i Institut za ekumenske studije Ukrajinskog katoličkog sveučilišta uz potporu Katoličke udruge za dobrobit Bliskog istoka.
Govornici su naglasili ekumensko opredjeljenje istočnih katoličkih Crkava kao i ulogu koju istočne katoličke Crkve imaju u donošenju darova istočnoga kršćanstva univerzalnoj Katoličkoj crkvi. Osim toga, konferencija je razmatrala način na koji istočne katoličke Crkve mogu pokazati pravoslavnim i orijentalnim staroistočnim Crkvama kako mogu zadržati svoj istočni identitet dok su istovremeno u punom zajedništvu s Rimom.
 
Mons. McPartlan je rekao da su istočne katoličke Crkve, "na jeidnstven način kvalificirane pomoći objema stranama u našoj zajedničkoj potrazi za katolicizmom."
 
Nakon stoljeća odvojenog razvoja, “svi mi, pravoslavni i katolici, i latinski i istočni, posljednjih desetljeća izlazimo iz stega i ograničenja, kako nametnutih tako i samonametnutih, i tražimo svoj pravi identitet”, rekao je. „Trebamo zajedno krenuti na to putovanje otkrivanja i oporavka, a činiti to u milosrđu i poniznosti samo po sebi bit će dragocjen čin sinodalnosti.
 
Mons. McPartlan je također rekao "Zapad je jak u pogledu primata, ali je slabiji u pogledu sinodalnosti. Treba mu pomoć kršćanskog Istoka u pogledu sinodalnosti. Istok je jak u pogledu sinodalnosti, ali je slabiji u pogledu primata, ne lokalno ili regionalno, nego osobito na univerzalnoj razini. U tome treba pomoć Zapada."
 
“Tijekom godina, a i posljednjih stoljeća, postoji tendencija da se katolici i pravoslavci, nažalost, sve više neprijateljski ponašaju jedni prema drugima i da povlače jasniju granicu između sebe”, rekao je mons. McPartlan za Catholic News Service 15. studenoga. Istočne katoličke Crkve "zauzimaju vrlo zanimljiv srednji položaj između Zapada i Istoka" koji može pomoći i Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi da prošire svoj katolicitet ili univerzalnost. Istočne katoličke Crkve mogu "naučiti i latinsku katoličku Crkvu i Istočnu pravoslavnu Crkvu da razumiju jedna drugu i da shvate kako imaju darove koji se mogu spojiti da punina Crkve diše objema plućnim krilim, kako je govorio papa sveti Ivan Pavao II.
 
Grčki pravoslavni metropolit Job Getcha iz Pizidije, supredsjedatelj Zajedničke međunarodne komisije za teološki dijalog između Katoličke i Pravoslavne crkve, govorio je na konferenciji o zajedničkim crtama u društvenom učenju Ekumenskog pravoslavnog patrijarhata u Carigradu i Katoličke Crkve.
 
Posebno se osvrćući na encikliku pape Franje iz 2020. ''Fratelli Tutti, o bratstvu i društvenom prijateljstvu'' i dokument Ekumenske patrijaršije iz 2020. „Za život svijeta: prema društvenom etosu Pravoslavne Crkve”, metropolit Job istaknuo je njihovu zajedničku zabrinutost oko "oživljavanje nacionalizma, nasilja i rata, potencijalne opasnosti od digitalne evolucije i individualizma, pitanja migracija, pojma ljudskih prava i pravedne ekonomije te nužnosti međureligijskog dijaloga."
 
U "Fratelli Tutti", rekao je, papa Franjo "žali zbog određene regresije našeg suvremenog svijeta u kojem iznova izbijaju sukobi zbog porasta ekstremističkog i agresivnog nacionalizma". Na sličan način “Za život svijeta” ističe da je još 1892. godine Pravoslavni sabor u Carigradu osudio “etnofiletizam, oblik podređenosti pravoslavlja etničkom identitetu i nacionalnom interesu”.
 
S obzirom na stav Ekumenskog patrijarhata, ukrajinski svećenik na konferenciji je pitao metropolita Joba o potpori Ruske pravoslavne Crkve ruskoj invaziji na Ukrajinu. Metropolit je odgovorio kako i papinski i pravoslavni dokumenti 2020. zastupaju stav "da je rat nedopustiv na temelju Evanđelja".
 
"Izvor tumačenja koje je sada dao (ruski pravoslavni) patrijarh Kiril o ratu u Ukrajini nadahnut je nacionalizmom i politikom države", što "ne odražava um i duh Evanđelja", rekao je metropolit Job.
 
Kardinal Kurt Koch, predsjednik Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, rekao je da je konferencija "važan znak nade i povjerenja u današnjem svijetu, koji je stigmatiziran strašnim ratovima, kao i i ekumenskoj situaciji koja je bolno pogođena tim ratovima".
 
Izvor: CNEWA (Catholic Near East Welfare Association), 17. 11. 2023.)

Prijevod: Livio Marijan