Ispis

Križevački vladika Milan Stipić u nedjelju, 3. listopada 2021., u pratnji kancelara o. Vladimira Simunovića, sudjelovao je na velikoj hodočasničkoj proslavi Bogorodice Klokočovske u slovačkom grkokatoličkom marijanskom svetištu Klokočovu koja se prvi put u povijesti održala kao blagdan Spomena čudotvorne ikone presvete Bogorodice Klokočovske, zaštitnice Zemplina (pokrajina istočne Slovačke koju su u povijesti uglavnom nastavali Rusini), a što je Kongregacija za Istočne Crkve u Rimu 20. studenoga 2020. godine potvrdila. Ikona presvete Bogorodice iz Klokočova je nedavno na putu u Rim boravila i u križevačkoj katedrali, a stajala je na papinoj misi kao marijanski lik u Rimu i na liturgiji po bizantskom obredu koju je papa Franjo predvodio u Prešovu na blagdan Uzvišenja sv. Križa 14. rujna ove godine. Svečana arhijerejska liturgija na kojoj se okupilo više stotina hodočasnika, održana je pred crkvom-svetištem u Klokočovu, a prvoslužitelj je bio metropolita Mađarske grkokatoličke Crkve nadbiskup Debrecena-Hajdudoroga mons. Fülöp Kocsis uz susluženje vladike Cyrila Vasila, nadbiskupa Košica, vladike Milana Stipića, biskupa križevačkoga iz Hrvatske i vladike Milana Chautura, umirovljenoga biskupa Košica. U propovijedi je vladika Milan Stipić rekao: ''Proučavajući povijest ove čudotvorne ikone, kao i burnu i nimalo laganu povijest grkokatolika u Slovačkoj, u Majci Božjoj, Bogorodici, vidimo zaštitnicu i pomoć bez koje danas, kao zajednica, ne bi postojali.

FOTOGALERIJA

Čudotvorni lik Bogorodice klokočovske u sebi utjelovljuje Bogorodičinu majčinsku pomoć prema ovome narodu i Crkvi na ovome prostoru'' istakao je biskup Stipić.

''Mi imamo svega nekoliko riječi zapisanih u evanđelju što ih je izrekla Presveta Bogorodica, i sve se one odnose na veličanje Boga. Ona je bila šutljiva prema ljudima, ali je njezina duša neprestano razgovarala s Bogom. Kad bi mogli zapisati sve te molitve i sva veličanja prema Nebeskom Ocu, mogli bismo napisati mnogo knjiga. No, i po ovom jednom veličanju, koje je ona izrekla pred svojom rođakom Elizabetom, majkom velikoga proroka i preteče Ivana Krstitelja, svaki kršćanin može uvidjeti kakav je miomirsni cvijet bila njezina prečista duša. Prije nego što je sama čula evanđeosku radosnu vijest iz usta svoga sina, ona je znala Boga slaviti i s Njim govoriti na evanđeoski način. Taj bliski odnos s Bogom dolazio je od Duha Svetoga čija se blagodat neprekidno ulijevala u nju kao bistra voda u čistu posudu. Zbog toga je Crkva i naziva časnijom od kerubina i neusporedivo slavnijom od serafina. I mi smo pozvani, poput Bogorodice, cijelokupnim svojim životom veličati Boga: svojim mislima, riječima i djelima'' – istaknuo je vladika Milan.

Nadalje je rekao: ''Majka Božja je vlastorični potpis Božji na čovječanstvu, kako nam je to rekao papa Franjo. Njezino štovanje nije samo duhovno pravilo ponašanja, već i dužnost kršćanskog života. Pogled na majku nas uvijek potiče da odbacimo nepotrebne terete života te u duši otkrijemo ono što je za svakoga od nas najvažnije. Kako naša vjera ne bi bila samo obična ideja ili nauk, potrebno nam je majčinsko srce koje čuva Božju nježnost i ima osjećaj za čovjekove potrebe. Otkad je Gospod preko Marije postao čovjekom, Bog više ne postoji bez svoga čovještva. Na ovaj način Bog pokazuje svoje milosrđe i svoju poniznost, i Crkva koju ustanovljuje milosrda je Crkva koja poziva sve ljude na radost spasenja i vječnoga života''. Na kraju se zahvalio slovačkoj grkokatoličkoj Crkvi riječima: '' Ove godine naša Križevačka eparhija bila je počašćena dolaskom čudotvorne klokočevske ikone u naš grad i našu katedralu. Svi smo radosno iščekivali njezin dolazak, ali prava radost je nastupila tek kada je Njezin lik unesen u katedralu i kad smo se susreli s Njezinim nadnaravnim pogledom koji ulijeva u čovjeka strahopoštovanje, ali i ljubav, nadu i radost. Osjetili smo toga dana da je naša cijela eparhija u toplom zagrljaju nebeske Majke, Presvete Bogorodice Marije. Stoga od srca najiskrenije zahvaljujemo vama, našoj dragoj braći i sestrama grkokatolicima u Slovačkoj, zajedno s vašim biskupima i svećenicima, što ste nam omogućili takvu priliku. Neka vas sve prati Božji blagoslov i molitve Presvete Bogorodice'' završio je vladika Milan Stipić.