U petak, 10. prosinca 2021., nakon gotovo dva desetljeća praćenja hrvatskih hodočasnika te više od godine dana rada na harmonizaciji popijevki za zbor i orgulje, u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima održano je predstavljanje zbirke marijanskih pjesama maestra Ozrena Bogdanovića “Sve nek’ ti pjeva”. Među brojnim zainteresiranim posjetiteljima, posebni gosti predstavljanja bili su mons. Milan Stipić, vladika križevački, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, gradski pročelnik Sandro Novosel i predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar. Prigodno se ispred uzvanika nazočnima obratio biskup Križevačke eparhije mons. Milan Stipić kazavši kako je ovo knjiga koja govori o pobožnosti, kulturi i umjetnosti, a to su tri stvari koje su važne za čovjeka. -Ovdje imamo jedan veliki trud, koji je sažet u ovoj knjizi, koja je korisna za crkve, kapelice, za hodočašća, za molitve, za sviranje – kazao je mons. Stipić istaknuvši zadovoljstvo što je autor knjige aktivan i u samoj Eparhiji i grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice.

Uz dr. sc. Jelku Vukobratović, recenzent knjige je i Tomislav Habulin, mag. mus., koji je kazao kako knjiga donosi 40-ak napjeva u čast Majke Božje. -U Hrvatskoj postoji nekoliko regija pučkog crkvenog nasljeđa. To je panonski, dalmatinski i istočni stil, koji u prebogatoj baštini jednog malog naroda donosi veliku raznolikost. Ova zbirka je jedinstvena po tome što je ona obrađena za četveroglasni zbor. Ona nije samo povijest, ona je i retorički priručnik, koji se može odmah iskoristiti – kazao je, između ostalog, Habulin, koji je i voditelj Folklornog ansambla  SKUD-a Ivan Goran Kovačić, čiji je nastup dodatno uveličao ovo predstavljanje.

Pod velikim dojmom i emocijama prisutnima se obratio i sam autor Ozren Bogdanović, koji je napomenuo kako zasigurno ima preko tisuću vlastitih napjeva. -S ovih četrdesetak htio sam skupiti one napjeve koje se još koliko-toliko danas pjevaju, one koje su na izmaknu snaga te one koje su u potpunosti otišle u zaborav. Da bi ih spasio odlučio sam ih harmonizirati za četveroglasni zbor i orgulje odnosno da budu dostupne na jednom mjestu za pjevanje -pojašnjava Bogdanović.

Lekturu potpisuje dr. sc. Davor Balić, a notograf i korektor zbirke je Marko Fureš, mag.mus.  Knjigu su marijanskim slikama opremile Rajka Bajsić-Tepeš, Marija Marciuš te Marija Mrazović, koja je neke zaboravljene hodočasničke popijevke ispjevala pa se Bogdanović prvi put okusio i kao melograf.

Veliki obol knjizi dali su svojim riječima i podrškom autori predgovora apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua i križevački vladika Milan Stipić.

Programom je moderirala Ivana Mamula, a u video donosimo dio nastupa Folklornog ansambla  SKUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba.

Izvor: https://prigorski.hr/foto-video-uz-goranovce-u-krizevcima-odrzano-predstavljanje-zbirke-marijanskih-pjesama-ozrena-bogdanovica-sve-nek-ti-pjeva/