"I ekologija i briga o okolišu počinje s bogopoštovanjem, s poštovanjem Boga Stvoritelja i Uzdržavatelja i Posvetitelja svega"

Na svetkovinu Bogojavljenja Gospoda našega Isusa Krista, 6. siječnja, vladika križevački Milan Stipić služio je svečanu arhijerejsku liturgiju u katedrali Presvete Trojice u Križevcima, zajedno sa župnikom katedrale o. Mihajlom Simunovićem, eparhijskim kancelarom o. Vladimirom Simunovićem, eparhijskim ekonomom o. Danijelom Hranilovićem, vicekancelarom jeromonahom Mladenom Mikulićem i jerođakonom Antonijem Pajićem. Vladika Stipić je u predvečerje Bogojavljenja, 5. siječnja služio i Večernju s Liturgijom sv. Bazilija Velikoga te Veliko povečerje s litijom. Na arhijerejskoj liturgiji održan je i svečani blagoslov jordanske ili bogojavljenske vode. Crkva bizantske liturgijske tradicije na svetkovinu Bogojavljenja slavi Isusovo krštenje na Jordanu i otajstvo

6. siječnja
Na svetkovinu Bogojavljenja Crkve bizantskog obreda slave Kristovo krštenje na Jordanu, kao "teofaniju" - bogoobjavu Presvete Trojice. Tom prigodom se vrši veliki blagoslov vode.

TROPAR, glas 1. : Kad si se, Gospode, krstio na Jordanu, objavi se Trojica dostojna klanjanja. Jer Očev glas svjedočiše za tebe, nazivajući te ljubljenim Sinom, a Duh u liku goluba potvrđivaše istinitost riječi. Objavio si se, Kriste Bože, i prosvijetlio svijet: Slava tebi!

KONDAK, glas 4.: Danas si se objavio cijelom svijetu, Gospode, i tvoje svjetlo nas je obasjalo, a mi prosvijetljeni pjevamo tebi: Došao si i objavio si se, o Svjetlosti neobuhvatna!

VEČERNJA I LITURGIJA NA BOGOJAVLJENJE:
https://drive.google.com/file/d/1LD4oVHY7Klywi6mFam_VosjhO-NpLw-G/view?usp=sharing


 

Na inicijativu vladike križevačkog mons. Milana Stipića Križevačka eparhija ugostila je ovih blagdana veliku izložbu božićnih jaslica. Na njoj su sudjelovali i članovi Udruge jasličara Jaska, a izložbu je u nedjelju, 2. siječnja 2022., obišao gradonačelnik Zvonimir Novosel. Gradonačelniku su se pridružili otac Marjan Jeftimov, župnik grkokatoličke župe Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom, njegova zamjenica Nikolina Ribarić i predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić. Sve do blagdana Bogojavljenja vjernici i posjetitelji će moći razgledati ovu zanimljivu izložbu na kojoj su surađivali već spomenuti jaskanski jasličari, Pokret fokolara Mariapoli Faro i Križevački likovni krug, a u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije, u prostorima katedralnog kompleksa (izvor: Grad Jastrebarsko)


 

1. siječnja. OBREZANJE GOSPODNJE

Osmi dan nakon rođenja Josip i Marija, kako to propisuje Mojsijev Zakon, podvrgoše dijete obredu obrezanja i tom prilikom dadoše dječaku ime Isus (= Spasitelj), kako je to već kod navještenja rekao arkanđeo Gabriel. Obrezanje je bilo vanjski znak saveza između Boga i izabranog naroda. Starozavjetno obrezanje slika je novozavjetnog krštenja. Sveti Pavao pak kaže: Uistinu, niti je što obrezanje niti neobrezanje, nego novo stvorenje (Gal 6, 15).

TROPAR Obrezanju, glas 1.: Isuse, koji sjediš u nebu na prijestolju sjajnom poput ognja zajedno s vječnim Ocem i božanskim svojim

U četvrtak, 30. prosinca 2021., vladika križevački Milan Stipić, zajedno s o. Janom Jakubovim, župnikom Vrlike, Kričaka i Zadra, pohodio Vrliku i tamošnji Cebtar za rehabilitaciju ''Fra Ante Kekez'' gdje je djelatnicima i korisnicima te ustanove čestitao božićne blagdane te razmijenio iskustva o radu s obzirom da i Križevačka eparhija vodi dječji rehabilitacijski dom u Križevcima. O. Jan Jakubov je zajedno s klapom Drniš, u kojoj i sam pjeva kao tenor, pohodio i mjesto Razvođe, te uručio prigodni dar šestanestogodišnjem koji se liječi od teške bolesti i potrebna mu je pomoć za redovne terapije. Prilog je slupljen na dobrotvornom božićnom koncertu u grkokatoličkoj crkvi u Kričkama koji je održan prethodne večeri. Uz sakupljeni prilog uručene su i čokolade koje su dar tamošnje čokolaterije. U poslijepodnevnim satima

FOTO I VIDEOGALERIJA

U srijedu, 29. prosinca 2021., kada Grkokatolička Crkva slavi spomen Nevine dječice (sveti Mladenci), u grkokatoličkoj crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Kričkama kod Drniša, održan je koncert božićnih pjesama. Na koncertu su sudjelovali klapa Drniš, pjevači katedrale sv. Jakova iz Šibenika, vokalistice sv. Cecilije iz Zadra i Župni zbor Gospe od Ružarija iz Drniša. Uz poznate tradicionalne hrvatske božićne pjesme, izvodile su se i tradicijske božićno-novogodišnje kolende iz Dalmacije. Koncertu je prethodila sv. Liturgija koju je služio vladika Milan Stipić, biskup križevački. U homiliji je protumačio poruku blagdana svetih Mladenaca, ubijenih u Betlehemeu od kralja Heroda, poručivši da kršćani nikada ne smiju pristati na tlačenje slabih i nemoćnih u ime vlastitih ili bilo čijih interesa, bilo političkih, bilo ekonomskih. I danas stradavaju i mališani, od nerođenih do male djece, zbog ljudske sebičnosti i neodgovornosti, a dolaskom Sina Božjega na svijet kao dijete upravo uzdiže

Ikona Božića se otkriva kao uvod u čitavu povijest spasenja. U njoj se nalazi neka vrsta kompendija svih važnih otajstava naše vjere: utjelovljenje, smrt i uskrsnuće Kristovo

Fra Marinko Pejić OFM

Jedan od prvih spomena slavljenja Kristovog rođenja na Istoku seže u IV. stoljeće. U to vrijeme slavlje Božića spojeno je s slavljem Bogojavljenja (Isusovo Krštenje), tj. 6. siječnja zajedno se slavilo Poklon mudraca i Isusovo krštenje.

Ova povezanost slavlja se doživljavala potpuno prirodnom jer se u svom rođenju Sin Božji pojavio na skrovit način, dok se u krštenju objavio na savršen način: bio je objavljen narodima po Očevim riječima: „Ti si Sin moj ljubljeni“ (Lk 3, 21-22). Kasnije razdvajanje svetkovina vjerojatno treba tražiti u potrebi da se odgovori na heretično naučavanje gnostika, doketa i arijanaca, tako što će se naglasiti Isusovo pravo čovještvo i pravo božanstvo, od samog rođenja.

FOTOGALERIJA

Božić - svetkovina Rođenja Gospodnjega, svečano je proslavljena u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Slavlja je predvodio mons. Milan Stipić, vladika križevački, zajedno s katedralnim župnikom o. Mihajlom Simunovićem, eparhijskim kancelarom o. Vladimirom Simunovićem, eparhijskim ekonomom o. Danijelom Hranilovićem i jeromonasima o. Mladenom Mikulićem i o. Andrijom Savyakom te jerođakonom o. Antonijem Pajićem. Liturgijske službe pjevali su pjevači katedrale. Na Badnjak uvečer u 20 sati služena je božićna Večernja s Liturgijom sv. Bazilija Velikoga, a u kasnijim noćnim satima veliko povečerje (bdjenje) te ujutro na Božić blagdanska Jutrenja i arhijerejska liturgija u 10 sati.  Na Božić uvečer služena je Velika večernja s litijom. Vladika Stipić je u homiliji na Božić istakao kako se Isus rodio u skromnoj spiljici kako bi pokazao kako je jednostavan i pristupačan svakome od nas. ''Taj događaj je za Krista bio poniženje. Bog koji je jedan od svete Trojice da dođe između nas, kao mali čovjek rodio se u štali pokraj životinja. Međutim, za nas ljude je to događaj uzvišenja. To je događaj radosti. Bog nas je učinio

TROPAR, gl. 4.: Rođenje tvoje, Kriste Bože naš, zasja svijetu svjetlom spoznaje. Po njem zvjezdoznanci naučiše zvijezdom klanjati se Tebi, Suncu pravde, i u tebi vidjeti Zoru s visine: Gospode, slava Tebi.

Roždestvo tvoje, Hriste Bože naš, vozsija mirovi svjet razuma: v nem bo zvjezdam služaščiji zvjezdoju učahusja, tebje klanjatisja solncu pravdi, i tebje vjedjeti s visoti vostoka: Gospodi, slava tebje.

KONDAK, gl. 3.: Djeva danas rađa Vječitoga, i zemlja Neizmjernomu prinosi spilju. Anđeli s pastirima slavoslove, a mudraci zvijezdom predvođeni putuju: Jer kao nejako dijete radi nas rodi se predvječni Bog.

Djeva dnes presuščestvenago raždajet, i zemlja vertep nepristupnomu prinosit. Angeli s pastirmi slavoslovjat, volsvi že so zvjezdoju putešestvujut: nas bo radi rodisja otroča mlado, prevječnij Bog.


 

 
Grkokatolička župa Krista Spasitelja u Splitu organizirala je humanitarnu akciju za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti, u suradnji sa dječjim vrtićem "Dobri" iz Splita. Djeca, polaznici vrtića, za ovu su akciju izradila ukrase za božićno drvce za župni hram, a župljani su ih imali priliku simbolički kupiti. Sredstva na taj način prikupljena uplaćena su na račun udruge "Naša Djeca" iz Solina. ''Raduje nas što smo imali priliku našim najmanjima djetinjstvo učinili barem malo lakšim. Djeci i voditeljima Dječjeg vrtića "Dobri" se od srca zahvaljujemo na požrtvovnosti i ljubavi koju su uložili u ovaj projekt. Njih, kao i sve koji su akciju podržali, neka Gospod obilato nagradi!'' rekao je župnik o. Zenjo Zastavni. Uoči Badnjaka, u četvrtak 23. prosinca stiglo je i betlehemsko svijetlo u grkokatoličku crkvu Gospe od Dobrića u Splitu. druge Skauti Europe koji su u naš hram donijeli Betlehemsko svjetlo. Taj plamen koji gori u Betlehemskoj špilji donio je toplinu u srca