Ispis

VIDEO: klikni na https://www.youtube.com/watch?v=RLoZ1ODr0kc

BOŽIĆNA POSLANICA 2019.

Draga braćo i sestre!

              Sveta Crkva nas kroz prethodnih nekoliko tjedana preko liturgijskih čitanja i Božićnog posta priprema na veliki blagdan Rođenja Gospoda našega Isusa Krista. Danas proslavljamo otajstvo Kristova rođenja koje detaljno opisuju evanđelisti Matej i Luka, ali se ovih dana također spominjemo i bijega nazaretske obitelji u Egipat i ubojstva nevine dječice u Betlehemu. Kad je svemogući Bog u svojoj ljubavi i dobroti prema nama ljudima odlučio da je došao pravi čas,  utjelovio se preko presvete Bogorodice Marije i došao među nas kao Bogočovjek Isus Krist. Taj čin Božje ljubavi bio je vrhunac spasenjskog djela koje Bog čini još od početka svijeta. Kaže molitva: “Ovaj svijet si predivno stvorio, a još si ga divnije otkupio.“ Otajstvo Isusovog rođenja je s jedne strane neobično, tajanstveno i neshvatljivo ljudskom umu, a s druge strane jednostavno i blisko svakom stvorenju. Druga božanska osoba, Božji Logos (Riječ), utjelovljuje se i dolazi na svijet kao Isus, Mesija, Spasitelj. On svoje spasenje donosi za cijeli svijet,

za sve ljude, bez obzira na njihovu vjeru ili etničko porijeklo. Krist želi sve ljude objediniti svojom Radosnom viješću u jednu obitelj koja se zove Crkva. Njegovo rođenje se događa u skromnosti i poniznosti. Kao prognanik i stranac on proživljava svoje prve dane života i na taj način pokazuje kako ljudsko trpljenje nije kazna ili prokletstvo, već blagoslovljeno stanje koje nas vodi k spasenju. Stoga ni mi kršćani ne smijemo priželjkivati patnju, progonstvo i nevolju, ali kad nam oni dođu trebamo ih nositi hrabro i s nadom. Isto tako kada vidimo čovjeka u patnji, progonstvu ili nevolji, naša kršćanska obveza je pomoći koliko možemo jer je svaki čovjek za nas živa ikona samoga Isusa Krista. Nemojmo zaboraviti svoju braću i sestre koji su siromašni ili socijalno ugroženi. Pozvani smo ponajprije prepoznati Krista u licu siromaha koji je pred našim vratima. Posebnu pozornost trebamo usmjeriti prema članovima naših obitelji koji su zbog starosti ili bolesti izolirani ili osamljeni. Božić nam može biti sretan samo ukoliko je sretan i ljudima koji su oko nas.

              Novorođenoga Krista su posjetili mudraci s Istoka koji su proučavajući zvijezde i planete došli do spoznaje kako se treba roditi novi i poseban kralj koji će vladati u miru i radosti. Sveto pismo nam na taj način pokazuje kako ljudski razum ima potrebu i želju otkrivati tajne svega onoga što je Bog stvorio i kako ljudski razum u suradnji s Božjom milošću može za čovječanstvo otkriti veličanstvene stvari. Kralj Herod i  njegova naredba da se ubiju sva djeca do dvije godine u Betlehemu, zbog straha od gubitka vlasti, upozorenje je svima onima koji su zbog borbe za vlast spremni žrtvovati ljude oko sebe, osobito one nemoćne i nevine.
              Draga braćo i sestre, blagdan Kristova rođenja okuplja nas u obiteljsko i crkveno zajedništvo. Njegujmo međusobnu ljubav i praštanje, pokažimo da smo spremni dati se bližnjemu. Ukoliko među nama ima sukoba ili razmirica pomirimo se u ime Kristovo. Radnici neka s ljubavlju i savjesno obavljaju svoje poslove, a njihovi poslodavci neka pošteno nagrađuju njihov trud. Nalazimo se jeku političkih i društvenih promjena, naša kršćanska dužnost je izaći na izbore i dati svoj glas. Ne smijemo ostati pasivni kao da nas se to pitanje ne tiče. Svatko prema svojoj savjesti neka bira onoga kandidata kojeg smatra najprikladnijim. Pritom treba imati na umu da čuvamo kršćanske vrijednosti, osobito svetost ljudskog života od začeća do smrti kao i osjetljivost prema siromašnima i odbačenima.
              Uskoro ulazimo u godinu koju je naša eparhija posvetila pokajanju i svetoj ispovijedi. To je ujedno početak sedmogodišnje priprave za 250. godišnjicu osnutka naše Križevačke eparhije. Potrudimo se kroz godinu koja je pred nama u svojim župnim zajednicama potaknuti ljude na ispovijed i pokajanje, a svećenici neka osobito ulože truda u katehizaciju vjernika i u jačanje molitvenog i liturgijskog života u svojim zajednicama. Teško ćemo dati primjer žive vjere ljudima oko sebe ukoliko i sami ne živimo evanđelje.

              Neka novorođeni Krist svima vama podari obilje radosti, mira i međusobne bratske ljubavi. Neka našim župama i cijeloj našoj Križevačkoj eparhiji kao i  svim ljudima podari svoj mir i radost.

       Svim svećenicima, bogoslovima, monasima, časnim sestrama, vjernicima Križevačke eparhije i svim ljudima dobre volje neka je sretan i blagoslovljen Božić.

              Hristos raždajetsja, slavite jego! Krist se rađa, slavite ga!

              U Križevcima, 25. prosinca, na blagdan Rođenja Kristova,
              godine Gospodnje 2019.

                                                                                                                       Milan Stipić,
                                                                                                  apostolski upravitelj Križevačke eparhije