Ispis

Petnaestorica ministranata bazilike Presvetog Srca Isusova u Zagrebu posjetili su Križevce, na poziv mons. Milana Stipića i poticaj bogoslova Družbe Isusove Zlatka Brauchlera. Na blagdan Posvete Lateranske bazilike 9. studenoga ministranti su bili na jednodnevnom izletu u Križevcima, sjedištu Grkokatoličke Crkve za cijelu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju. Posjet je ostvaren zahvaljujući bratsko-prijateljskom odnosu apostolskog administratora Križevačke eparhije o. Milana Stipića i isusovačkoga bogoslova Zlatka Brauchlera, Nijemca koji je član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Ministranti su sudjelovali na Božanskoj liturgiji u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. Prije početka mise katedralni župnik protojerej stavrofor Mihajlo Simunović pozdravio je hodočasnike i ministrante te ih ukratko uputio u grkokatoličku liturgiju. Katedralni pjevački zbor animirao je Liturgiju svetog Ivana Zlatoustog koju je slavio mons. Stipić u euharistijskom zajedništvu s trojicom svećenika i đakonom Livijom Tomislavom Marijanom, kancelarom Križevačke eparhije. Ministranti su se sudjelovanjem u liturgiji istočnog obreda upoznali s baštinom koja je uistinu velika dragocjenost cijele Crkve. Rektor grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu o. Robert Rapljenović nakon svečane arhijerejske liturgije upoznao je

ministrante s glavnim obilježjima istočnog obreda i razlikama između istočnog i zapadnog obreda. Ministranti su osobito bili ganuti prekrasnim i veličanstvenim ikonostasom, zidnim oslicima i svetištem.

Zajedništvo je nastavljeno objedom ministranata s mons. Stipićem, Marijanom, o. Robertom i grkokatoličkim bogoslovima. Ministranti su u opuštenom i bratskom ugođaju imali priliku za postavljanje pitanja, rasprave i izricanje svojih dojmova. Potom je o. Milan primio ministrante u biskupsku palaču (dvor). Pokazao im je vrijednu riznicu (muzej) u kojoj se osobito ističu liturgijski predmeti, slike vladika Križevačke eparhije i knjižnica. Zatim im je predstavio povijest grkokatolika u Hrvatskoj i križevačkoj okolici, pastoralni i karitativni rad, trenutačne prilike u Crkvi i među vjernicima te postojećim predrasudama i neznanju među vjernicima o braći grkokatolicima. Osobito je naglasio da Hrvati baštine kombinaciju tradicije i kulture Rima i Bizanta. Po tome su Hrvati jedinstveni jer drugi narodi nisu nasljedili i ne gaje takvo duhovno i liturgijsko bogatstvo. Na kraju susreta izrekao je svjedočanstvo o svojem životnom putu i svećeničkom pozivu te je rado odgovorio na pitanja prisutnih. Na kraju druženja ministranti su izrazili iskrenu zahvalnost apostolskom upravitelju Križevačke eparhije o. Milanu Stipiću na njegovoj spremnosti da ih ugosti i izloži im bogatstvo braće grkokatolika.

Spomenuti mladići, srednjoškolci, studenti i pripadnici radničke mladeži iz raznih dijelova Hrvatske, poslužuju pri Božjem žrtveniku tijekom misnih slavlja u bazilici Presvetog Srca Isusova te time pridonose ljepoti i uzvišenosti liturgije. Redovito ministriraju na misama koje se služe u bazilici petkom u 20.30 sati, a na koju ponajviše dolaze mladi koji se okupljaju i djeluju pod okriljem zagrebačkog SKAC-a – Studentskoga katoličkog centra.