Ispis

(IKA, Zagreb) Izaslanstvo Ukrajinske grkokatoličke Crkve pohodilo je 17. srpnja sjedište Banjolučke biskupije. Jedanaestorica svećenika na čelu s vladikom Josipom Miljanom iz Kijeva u Banjoj Luci sudjeluju na konferenciji o ukrajinskoj dijaspori o temi „Čuvanje kršćanskog identiteta i uloga identiteta u procesima integracije i zaustavljanju asimilacije“. Izaslanstvo je dopratio mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije, koja na tom prostoru ima 11 svojih župa kojima upravljaju sedmorica svećenika. Većina grkokatolika na tom području ukrajinskog je podrijetla. U katedrali Sv. Bonaventure dobrodošlicu gostima poželio je banjolučki pomoćni biskup Marko Semren te ih ukratko upoznao s poviješću Banjolučke biskupije i sadašnjim životom biskupijske zajednice, istaknuvši vrlo dobru suradnju s grkokatoličkom zajednicom.

U prostorijama Biskupskog ordinarijata, zajedno s članovima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, goste je pozdravio vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, kazavši im da je BK BiH upravo završila svoje 76. redovito zasjedanje na kojem je kao delegat Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao mons. Stipić. Kao rođeni Banjolučanin kardinal Puljić zaželio im je dobrodošlicu te podsjetio da je godine 1997. kao izaslanik sv. pape Ivana Pavla II. predvodio svečano euharistijsko slavlje u svetištu Zarvanica nedaleko od Lavova.

Izaslanstvo je prije toga pohodilo grkokatoličku crkvu Hrista Carja u središtu Banje Luke gdje su ih dočekali grkokatolički svećenici iz Bosne i Hercegovine predvođeni svojim apostolskim upraviteljem mons. Stipićem, koji je istaknuo da se raduje suradnji s Ukrajinskom grkokatoličkom Crkvom. Izrazio je nadu da će ta Crkva pomagati ukrajinsku dijasporu u Bosni na duhovnom, intelektualnom i materijalnom planu. Pojasnio je da je Križevačka eparhija uvijek vodila pastoralnu skrb i o svojim vjernicima na teritoriju vikarijata u Bosni i Hercegovini.

Istoga dana u večernjim satima izaslanstvo je sudjelovalo na posveti spomen križa koji je postavljen u dvorištu banjolučke grkokatoličke crkve kao uspomena na postojanje ukrajinskog grkokatoličkog manastira na tim prostorima.