ZAHVALNA I NASTUPNA BESJEDA MONS. MILANA STIPIĆA, Križevci, Katedrala Presvete Trojice, 13. travnja 2019., Svečano uvođenje u službu 

Uzoriti gospodine Kardinale, preuzvišeni gospodine apostolski nuncije u Republici Hrvatskoj, poštovani oci nadbiskupi i biskupi, draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, monasi i monahinje, bogoslovi, predstavnici državnih i mjesnih vlasti, draga braćo i sestre u Kristu.

Tropar današnjeg blagdana Lazarove subote počinje riječima: “Na dokaz sveopćeg uskrsnuća, prije svoje muke, ti si uskrisio iz mrtvih Lazara, Kriste Bože naš.“ Naš Spasitelj dolazi pred Lazarov grob i snagom svoga božanstva uzdiže mrtvog prijatelja Lazara iz groba i vraća ga u ovaj zemaljski život. Krist ovim činom pokazuje da je gospodar subote, ali gospodar i svakog drugog dana, gospodar života i smrti. To znamenje pokazuje svijetu kako je Kristovo mesijansko poslanje nadzemaljsko i nadvremensko. Samim time Krist pokazuje svojim učenicima da je njegova Crkva poslana u ovaj svijet kako bi Kraljevstvo Božje raslo ovdje na zemlji, ali svoju puninu ima u vječnosti. Lazarovo uskrsnuće ulijeva nadu Kristovim učenicima, potrebnu u vrijeme kada Krista budu razapinjali. Ono je i naša nada u trenutcima padova, boli i teškoća jer nas podsjeća na našu besmrtnost i vječnost koja klija u upravo ovdje, u ovoj suznoj dolini zvanoj život. Apostol Pavao u svojoj poslanici Hebrejima poziva da naše bratoljublje bude trajno i da ne zaboravljamo gostoljublje jer su njime mnogi i da neznaju ugostili anđele. U ovoj rečenici jasno iščitavamo poslanje Crkve u svijetu, a to je ljubav prema bližnjemu,  ljubav prema svakom čovjeku bez obzira na njegovo porijeklo, rasu, naciju, vjeru, uvjerenje ili klasu jer je svatko ikona - slika Božja.

U ovim bogonadahnutim riječima Apostola vidim jasnu smjernicu kojom valja ići. Duboko promišljam o krajnje odgovornoj i zahtjevnoj službi apostolskog upravitelja Križevačke eparhije koju mi Majka Crkva povjerava. Ljubav prema braći svećenicima i svakom vjerniku, kao i prema svakom čovjeku je motiv kojim se želim u ovoj službi voditi.

Pozivam svećenike da u zajedničkoj bratskoj ljubavi, poštujući načela sinodalnosti i supsidijarnosti, uvijek zajednički i skladno rješavamo važna pitanja naše mjesne Crkve. Potrebno je otvoriti vrata naših hramova, ali i srdaca, da svaki čovijek koji traži Boga i  Njegovu Istinu u ovome svijetu preko nas može do Njega i doći. Naša Križevačka eparhija svojom posebnošću i  ljepotom svoga grčko-slavenskoga ili bizantskoga obreda, u revnosti služenja Kristu i Carstvu njegovu, može i treba biti svijetlo svima, posebno onima koji su izgubljeni u svijetu, bez obzira kojeg su podrijetla i od kuda dolaze. Mi nismo muzej, već živa Crkva ovoga vremena i ovoga prostora, poslana od samoga Krista Gospoda da svakome i svugdje naviješta i sakramentalno donosi Božje čovjekoljublje i spasenje. Mi grkokatolici smo brojem mala zajednica, ali velika značenjem i poslanjem. Kao grkokatolička Crkva u punom zajedništvu s općom Katoličkom Crkvom, obogaćujemo hrvatski vjerski, duhovni, kulturni i društveni prostor svojom osebujnom obrednom istočnom tradicijom grčko-bizantske i slavenske ćirilo-metodske baštine, i tako u sebi sjedinjujemo kršćanski Istok i Zapad koji se temelje na zajedničkoj grčko-rimskoj civilizaciji, na kojoj počiva  sva europska kršćanska civilizacija.

I upravo zbog toga, ako želimo, možemo ovome svijetu ponuditi obilje Božje ljubavi i milosti. Ako samo pogledamo u povijest naše Križevačke eparhije, vidjet ćemo mnoštvo biskupa, svećenika i vjernika koji su svojim nesebičnim doprinosom u duhovnom, društvenom i kulturnom životu zadužili našu Hrvatsku domovinu i naš narod.

Neki su svojim životima služili Kristu i Crkvi čak i do prolijevanja krvi, i time zasadili sveto sjeme Crkvi u našem narodu, i Katoličkoj Crkvi uopće.

Kao novom upravitelju ove eparhije, moja je velika želja učiniti sve kako bi naša zajednica dala što više upravo tih plodova svetosti i tako širila Božje Kraljevstvo u ovome pomalo umornom i sumornom svijetu, u kojem čovjek kao da sve ima, a sebe nema, mira nema, sreće u duši nema.

U ovoj prigodi želim se ponajprije najiskrenije zahvaliti Svetom Ocu, papi Franji na povjerenju koje mi je iskazao davši mi ovu ozbiljnu i zahtjevnu službu.  

Pozdravljam ovdje nazočne predstavnike Svete Stolice u Hrvatskoj, preuzvišenog gospodina nadbiskupa i apostolskog nuncija Giuseppea Pinta i prvog tajnika nuncijature mons. Janusza Blachowiaka.

Pozdravljam i uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkoga. On je naš metropolit. Naša eparhija je više od jednog stoljeća u sastavu Zagrebačke crkvene pokrajine, dapače sudjelovala je u njezinom stvaranju, stoga sam siguran da će naša metropolija i dalje stajati uz nas grkokatolike i štititi nas kao malu i ponekad ranjivu, ali jedinstvenu zajednicu, u našem rastu i razvoju. 

S poštovanjem pozdravljam i mons. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskoga i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, koji zbog bolesti nije mogao biti nazočan. Srdačan pozdrav upućujem svim ocima biskupima iz Hrvatske i inozemstva, zahvaljujem vam na vašoj bratskoj ljubavi i čestitkama prilikom moga imenovanja. Neizmjerno me raduje naša buduća suradnja unutar Hrvatske biskupske konferencije i šire.

Pozdravljam mons. dr. Tibora Pappa, generalnog vikara grkokatoličke eparhije Njigerhaze u Mađarskoj. Hvala i brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim biskupima iz susjednih zemalja i s raznih strana koji su mi ovih dana uputili čestitke.

Posebnu zavalnost ovom prilikom želim uputiti  našem umirovljenom biskupu, preuzvišenom vladiki Nikoli Kekiću. Vi ste se, oče vladiko, deset godina trudili biti pastir svoga stada i voditi brigu o cijeloj Eparhiji unatoč mnogim njezinim složenim okolnostima. Neka Vam dobri Bog nagradi Vaš trud i neka Vam podari obilje zdravlja, mira i radosti u vašim umirovljeničkim danima. Zahvaljujem se članovima naše eparhijske kurije: ocu đakonu kancelaru, ocu ekonomu i ocu ravnatelju Caritasa, ocima vikarima i svim svećenicima naše Eparhije koji su uvijek bili spremni podnijeti tegobu dana u žetvi Gospodnjoj. Među svećenicima također pozdravljam drage goste: doktora Marija Cifraka, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, oca dr. Željka Pašu, profesora na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu, oca doktora Tarasa Barščevskog, našeg uvaženog profesora na bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, braću rimokatoličke svećenike, osobito dekane križevačkog i jaskanskog. “Neka hranjenje Božjeg naroda vašim naukom, radošću i pružanjem potpore Kristovim vjernicima bude miomiris vašega života da riječju i primjerom izgrađujete Božiji dom koji je Crkva“, poručuje nam papa Franjo.

Zahvaljujem se našim Sestrama Bazilijankama i Služebnicama u njihovu služenju Crkvi i bližnjemu. Pozdravljam također naše svećeničke kandidate i bogoslove koji su nada i budućnost naše mjesne Crkve.

Pozdravljam uvažene predstavnike pravoslavne Crkve. Vaša nazočnost na ovoj svečanosti nas osobito raduje. Osobno ću se truditi da naši međusobni odnosi budu prožeti kršćanskom ljubavlju i međusobnim poštovanjem kako bismo bili dobar primjer vjernicima zbog kojih i stojimo pred svetim Božijim oltarima. Unatoč teškim  bremenima prijašnjih vremena što su nam ih neki od naših predaka namrli, mi danas živimo u novim vremenima u kojima smo pozvani graditi odnos zasnovan na evanđelju i ljubavi, zajedno snažiti kršćanstvo koje je toliko ugroženo u današnjem svijetu. Veže nas isti obred, duhovnost i crkvena tradicija, i možemo puno jedni od drugih naučiti.

Pozdravljam i predstavnike protestantske Crkve. I vaša nazočnost nas osobito veseli jer vaš žar u naviještanju Božje riječi nam je uvijek svima poticajan.

Zahvaljujem se na nazočnosti predstavnicima civilnih vlasti, ponajprije uvaženoj profesorici Mirjam Katulić, kćerki našega poznatog grkokatoličkog svećenika Živka Kustića, kao glavnoj tajnici i predstavnici Ureda predsjednice Republike gđe Kolinde Grabar Kitarović.

Pozdravljam i gospodina Damira Felaka, saborskog zastupnika, izaslanika predsjednika hrvatskog sabora gosp. Gordana Jandrokovića te gosp. Šimu Jerčića, predsjednika Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama.  Pozdravljam gosp. Davora Ivu Štira, saborskog zastupnika, gosp. Ratimira Ljubića, predstavnika  Koprivničko-križevačke županije, gosp. doktora Nazira Šukrija, potpredsjednika skupštine Vukovarsko-srijemske županije, gospodina Marija Rajna, gradonačelnika Križevaca, tog drevnog hrvatskog kraljevskog grada, gosp. Zvonimira Novosela gradonačelnika Jastrebarskog sa svojom delegacijom, (zatim gradonačelnika gosp. Krešu Beljaka, gradonačelnika Samobora), poštovanu gđu Gordanu Lipšinić, graonačelnicu grada Ozlja, poštovanog gospodina Dalibora Bastaleca, izaslanika Gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Pozdravljam gosp. Zdenka Šiljka, načelnika općine Žumberak i uvaženog gosp. Davorina Štetnera predsjednika Hrvatske mreže Krejn (Craine).

Suradnja između Crkve i civilnih vlasti uvijek treba biti dobra i skladna, i na korist svakom, osobito malom čovjeku. Vođeni načelima Drugog Vatikanskog sabora i socijalnog nauka Crkve, trebamo uvijek biti na rapolaganju ljudima kako bismo ih obogatili pozitivnim ljudskim i kršćanskim vrijednostima i pomogli im u rješavanju duhovnih, kulturnih, socijalnih i egzistencijalnih pitanja. Kvalitetan  život gradi se zajedničkim pothvatima svih bitnih čimbenika jednog društva.

Poseban pozdrav i zahvalnost želim izraziti svojoj majci, cijeloj obitelji i rodbini koji su mi uvijek bili potpora u svećeničkom pozivu. Molitve roditelja učvršćuju temelje domova.

Od srca pozdravljam vjernike moje župe Jastrebarsko koji su danas ovdje u velikom broju nazočni i s kojima sam tolike godine bio toplo povezan, a također i vjernike župa Kašt i Radatovići u Žumberku, s kojima sam deset godina dijelio svoja prva svećenička iskustva, kao i sve hodočasnike iz prelijepoga Žumberka. Posebnu zahvalnost i pozdrave upućujem vjernicima i prijateljima iz sunčane Dalmacije, iz Drniša, Šibenika, Splita i Zadra, gdje sam kao dušobrižnik za grkokatolike djelovao više od deset godina.

Srdačne pozdrave upućujem i svim našim vjernicima rusinskih i ukrajinskih župa iz Slavonije, Srijema te Bosne i Hercegovine, njihovim udrugama i društvima, zatim dragim Križevčanima - grkokatolicima i rimokatolicima, našem Katedralnom zboru i Pjevačkom društvu Kalnik te brojnim prijateljima koji su došli na ovo slavlje sa svih strana. Uistinu danas je ovdje, u ovoj monumentalnoj katedrali, Hrvatska u malom.

Svima vama draga kršćanska braćo i sestre zahvaljujem na molitvenoj podršci i ljubavi koju iskazujete prema Kristovoj Crkvi i meni osobno. Crkva je velika obitelj,  dom u kojem treba vladati sklad, gdje se jedinstvo i različitost umiju zajedno povezati da budu bogatstvo  i snaga sviju. I Bog je jedan u trojstvenoj različitosti.

Svi smo u Crkvi pozvani otvoriti svoja vrata, izaći i naviještati evanđelje. A to možemo jedino svjedočeći ljubav iskreno i konkretno, najprije u svojoj kući, a onda posvuda i prema svima. Ako ljubavi nemam, kaže sveti Apostol, ništa sam.

Braćo i sestre, neka nas dobri Bog učvrsti u vjeri i podari nam obilje međusobne ljubavi i praštanja, kako bismo radosna srca proslavili ovaj sveti i veliki tjedan pred nama i skoršanji veliki uskrsni blagdan Pashe Kristove, kako bismo bili dostojni jednom stati Njemu s desne strane u onaj sveti i veliki nezalazeći dan Njegova drugog i slavnog dolaska. A cijeloj našoj bogomspašavanoj eparhiji Križevačkoj, svima i posvuda, svim kršćanima i svim ljudima, po molitvama Presvete Bogorodice,  svetih otaca naših  Bazilija Velikoga, Grgura Bogoslova i Ivana Zlatoustoga, sv. Marka Križevčanina i svih svetih  neka Gospod podari mnogaja i blagaja ljeta. Amin.