Ispis

Župa Petrovci skupa s općinskim djelatnicima programa „Zaželi“ obilježila 27. svjetski dan bolesnika

Spomendan ukazanja presvete Bogorodice u Lurdu, 11. veljače, neizostavan je dio duhovnog i liturgijskog života grkokatoličkih župa rutenske tradicije u našoj eparhiji i šire. Uoči samoga spomendana ukazanja, već više od stoljeća, u ovim se župama moli devetnica u čast Bogorodičina ukazanja u Lurdu. Na sam dan se na nakanu bolesnika u župama služi svečanija sveta liturgija, a ponegdje dijeli i bolesnička pomast. Na poticaj petrovačkoga župnika mr.sc. Vladimira Sedlaka djelatnici programa „Zaželi“ s područja općine Bogdanovci okupili su se također na spomendan Gospe Lurdske, u općinskoj vijećnici, u Petrovcima, kako bi obilježili 27. svjetski dan bolesnika kojeg je ustanovio sveti papa Ivan Pavao II, kako bi skrenuo pažnju i potakao na promišljanje o dimenziji patnje i bolesti u ljudskome društvu, te dostojanstvu čovjeka bolesnika i patnika.

Ovogodišnja poruka pape Franje temeljila se na ulomku Matejeva evanđelja „Besplatno primiste, besplatno i dajte“ (Mt 10,8). Naglašena potreba darivanja kroz sebedarje, koje proizlazi iz otajstva Božje objave kroz utjelovljenje, žrtvu i otkupljenje po Isusu Kristu, jeste poticaj za kršćansko sebedarje, koje nadilazi koncept isplativosti, korisnosti i minimalne obveznosti, a „radniku koji je vrijedan svoje plaće“ (usp. Lk 10,7) preporuča dodatno volonterstvo kao izvrstan primjer sebedarja.

Upravo kroz služenje starima, bolesnima i potrebnima u programu „Zaželi“ prostor za volonterstvo je neiscrpan, jer u korijenu volonterstva stoji riječ vollja (latinski: voluntas). Činiti nešto s voljom, unijeti srce u služenje drugomu, dati sebe, pokazati čovječnost, teme su o kojima su djelatnici skupa sa župnikom promišljali nad papinom porukom.

Na koncu, rezimirajući prvu godinu ovoga projekta, župnik je u ime korisnika programa “Zaželi“ još jednom istakao zahvalnost općini Bogdanovci, kao i djelatnicima programa, za ovaj predragocjeni projekt-dar starijima i bolesnima: moći se osjećati čovjekom vrijednim i poštovanim od strane društva u kojem oni svoju starost, potrebu i bolest žive (o. Vladimir Sedlak)