Ispis

Video: https://drive.google.com/file/d/1n6uO9XLG4DtZFijmkVjH4L1CHrn3d5Vt/view?usp=sharing 

U subotu, 2. veljače 2019., na blagdan Susreta ili Prikazanja Gospodnjega u Hramu (Svijećnica), u grkokatoličkoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskoj, na svečanoj božanskoj liturgiji sv. Ivana Zlatoustoga, okupilo se mnoštvo vjernika Jaske i okolice kako bi uz moći svetoga Šimuna Bogoprimca proslvili ovaj blagdan. Moći sv. Šimuna čuvaju se u jaskanskoj grkokatoličkoj crkvi od 2014., kada su svečano prenesene kao dar Zadarske nadbiskupije i grada Zadra gdje se čuva jedinstveno neraspadnuto tijelo ovoga novozavjetnoga svetca već preko 8 stoljeća u povijesnoj zlatnoj raci hrvatsko-ugarske kraljice Elizabete Kotromanić. Liturgiju je služio o. Marjan Jeftimov, župnik Sošica, uz susluženje o. Milana Stipića, župnika Jastrebarskog i Kričaka, o. Mihajla Hardija, župnika Metlike, o. Mihajla Simunovića, katedralnog župnika iz Križevaca, o. Zenje Zastavnija, župnika Radatovića, o. Gorazda Bastašića, župnika Mrzlog Polja, o. Zorana Vladušića, župnika Kašta, vlč. Stjepana Rožankovića, rimokatoličkog župnika Jastrebarskog i o. Livija Marijana, đakona, kancelara Križevačke eparhije. Liturgiju je pjevao Katedralni izbor iz Križevaca  pod ravnanjem prof. Ozrena Bogdanovića, a propovijedao je đakon i kancelar o. Livio Marijan.
U propovijedi, đakon Marijan je istakao jedinstvenu vrijednost i milost što u ovom gradiću tiho i molitveno počivaju moći jedinstvenoga novozavjetnoga svetca koji je na svojim rukama nosio samoga Gospoda Isusa Krista. “To je ne samo čast i blagodat, nego i obveza, odgovornost i poziv da živimo pravedno i bogobojazno kao što Evanđelje kaže za svetoga starca Šimuna. Možda će nas jednoga dana Bog na sudu pitati: što su ti značile moći starca Šimuna u tvojoj sredini?

Zar te nisu podsjećale na mene i na život vječni? Zašto nisi bio pravedan i bogobojazan poput Šimuna? Ili, kad si se molio pred sv. Šimunom, trebao si i živjeti poput njega. Ili, kad si palio svijeću, trebao si znati da najprije ti trebaš biti svjetlo u mraku oko sebe?. Kod nas kršćana nije problem kako se Bogu moliti, kojega smo obreda, kada trebamo slaviti blagdane, križati se i pričešćivati, dakle nije problem u tome što radimo za Boga, nego kako to radimo. A Bog je tu vrlo jednostavan i konkretan. Za Šimuna kaže da je bio bogobojazan i pravedan. Bog gleda na pravednost i iskrenost našega srca kroz to što njemu na čast činimo. Kršćanin ima jedan bitni posao u životu, jedno zvanje, zanimanje i stranku: a to je dobrota. Kršćaninu je jednostavno posao i smisao biti dobar i pravedan čovjek. To je bit i smisao svake Crkve i svakoga obreda i blagdana i sveca i običaja. Biti bogobojazan i pravedan, biti kršćanin, što li drugo znači nego biti dobar i živjeti po zakonu ljubavi. Dobrota podrazumijeva ljubav, iskrenost, sebedarje, bogoljublje, čovjekoljublje. Ne zaboravimo da stojimo u hramu Preobraženja Gospodnjega. To je naš život. Preobraženje u ikonu ili sliku Božju na koju smo izvorno stvoreni. To je posao kršćanina. Ta je ikona Božja u nama oštećena, potamnjena, nagrđena našom palom grješnom naravi, i zato ćemo do smrti i uvijek i padati i nikad nećemo biti savršeni dok nas Bog sam ne usavrši u Carstvu nebeskom. Ali ikona je tu, u nama. I taj proces preobražaja, pobožanstvenjenja, kako sveti oci kažu, to čišćenje ikone Božje u sebi, počinje ovdje, događa se svakoga dana, i ne događa se bez moga i tvoga zalaganja. Evanđelje kaže da je Duh Sveti  bio na Šimunu. Dao Gospod da bude i nad nama, i da poput starca Šimuna možemo na kraju reći: “Sad otpuštaš slugu svojega, Gospode, u miru“ i doći u nebeski zbor svetih, u zajedništvo s našim pokojnima, i biti preobraženi u svjetiljku i svijeću koja vječno svjetli u nebeskom Hramu pred Svetim Svevišnjim Bogom. Neka nam u tome pomogne i ova godina upravo Duha Svetoga u Žumberačkom vikarijatu, koja evo traje, a koja će se svečano slaviti u kolovozu u Žumberku, u sklopu velike priprave za 250. obljetnicu Križevačke eparhije“ – kazao je đakon Marijan.

Poslije liturgije pred moćima su blagoslovljene svijeće i djeca kojih se, zajedno s roditeljima, okupio veliki broj. Kler i vjernici su zatim pristupali čašćenju moći sv. Šimuna i kasnije se družili u zajedničkom bratskom blagdanskom veselju.