Ispis

30. siječnja: Sv. Bazilije Veliki, Grgur Bogoslov i Ivan Zlatousti

Svaki od ova tri velika svetitelja (biskupa) i teologa ima svoj vlastiti blagdan. sv. Bazilije Veliki 1. siječnja, sv. Grgur Bogoslov 25. siječnja i sv. Ivan Zlatousti - 27. siječnja (prijenos moći u Carigrad) i još 13. studenoga. Osim što su bili sveti arhijereji i pastiri, svojim su teološkim spisima udarili temelje svekolike kršćanske teologije o Presvetoj Trojici, utjelovljenju Gospoda Isusa Krista i spasenju, a k tome su i izuzetno pridonijeli usmjeravanju kršćanske duhovnosti, askezi, karitativnom djelovanju, propovijedanju i liturgijskom životu Crkve. Ovaj zajednički blagdan ustanovljen je u 11. stoljeću u vrijeme cara Alekseja Komnena na temelju viđenja euhaitskog biskupa Ivana. Zaštitnici su Križevačke eparhije.

TROPAR, glas 4.: Svega svijeta učitelji! Vi ste istoga duha kao i apostoli! Stoga molite Vladara sviju, da svijetu dade mir, a našim dušama veliku milost. 

KONDAK, glas 2.: Svete i bogoglasne propovijednike, prvake učiteljâ, Gospode, k sebi si uzeo, da uživaju Tvoju dobrotu i pokoj. Jer njihovi ti napori i smrt više omilješe, nego bilo koja žrtva paljenica. Ti si jedini koji proslavljaš svetitelje svoje.