Rođen je oko 306. godine u Nisbisu u Siriji i bio učenik nisibijskog biskupa sv. Jakova s kojim je kao đakon bio na prvom općem saboru u Niceji. Kad su Nisibis zauzeli Perzijanci 363. povukao se u samoću kao monah blizu grada Edese, gdje je dao snažan poticaj glasovitoj edeškoj teološkoj školi. Poznata je njegova molitva koja se moli u Velikom postu: “Gospode i Vladaru života moga...”. Bio je veliki propovjednik, marijanski pjesnik, tumač Svetog pisma i hrabri branitelj vjere, smatra se jednim od najvećih sirskih otaca koji je himnima i spisima snažno obogatio Crkve sirsko-antiohijskog i sirsko-kaldejskog obreda. Upokojio se u dubokoj starosti 373. godine. Papa Benedikt XV. proglasio je godine 1920. učiteljem sveopće Crkve. Tradicija Crkve ga naziva "Harfom Duha Svetoga".

Molitva sv. Efrema
Gospode i Vladaru života mojega, ukloni od mene duh lijenosti, malodušnosti, vlastoljublja i bespotrebnih riječi. 
A duh razboritosti, poniznosti, strpljenja i čiste ljubavi udijeli meni, sluzi svome. Da, Gospode i Kraljuu, daj mi radije gledati grijehe svoje nego osuđivati brata svojega, jer si blagoslovljen u vijeke vjekova. Amin.

Namakao si postelju svoju kišom suzama, kako veli prorok, život je tvoj bio prožet pokajanjem. Pred našim očima si riječju i djelom živo prikazao što znači strah od posljednjega suda i stoga svi zajedno slavimo tvoj sveti spomen, blaženi i slavni Efreme, radniče Gospodnji koji si bio čudesima obdaren. I mi te zato molimo: moli za nas kod Krista Boga, za spasenje duša naših (Minej, stihira Večernje)