Rodio se u svetačkoj obitelji u Nazijanzu (Kapadocija u Maloj Aziji) 330. g., gdje je njegov otac sv. Grgur bio biskupom. Skupa sa sv. Bazilijem studirao je na glasovitoj visokoj školi u Ateni. Nakon studija krstio se i zaredio za svećenika. Bio je biskup u Sassimi (372.) i Nazijanzu (374.), a carigradski patrijarh od 378. do 381., neustrašivo braneći pravovjerje protiv arijanskog krivovjerja koje je nijekalo da je Isus Krist Sin Božji te protiv makedonijevske hereze koja je naučavala da Duh Sveti nije Bog. Zbog zavidnosti nekih biskupa odlučio je napustiti Carigrad i preuzeti malu biskupiju u Nazijanzu, gdje je na biskupskom tronu naslijedio svoga oca. Napisao je oko 500 pisama i 240 poslanica. Ispjevao je i crkvene himne. Zbog dubokih teoloških misli dobio je nadimak teolog (bogoslov). Umro je 9. svibnja 390. godine. Dlavi se i 30. siječnja zajedno s Bazilijem Velikim i Ivanom Zlatoustom.

Stihire Večernje, glas 1.:
Presjekavši nerazumljivi mrak o Pismu, ušao si u nadnaravnu svjetlost i primivši otuda svjetlosne zrake sve si nas obogatio bogospoznajom, premudri Grgure, svjećnjače Crkve. Blistanjem svojih učenja odagnao si mračne oblake krivovjerja i nastanio se s anđelima gdje odzvanjaju slavljenički glasi: moli se neprestano za duše naše.

Grgure, drugi bogoslove i poznavatelju božanske svjetlosti, blistavi pisaru svete Trojice, o čijoj si neizrecivoj i božanskoj naravi naučavao, sada kada se naslađuješ Božjom svjetlošću spomeni se i nas koji te častimo i pomozi Crkvu koju si stekao. Jer tvoj nauk, kojim naučismo slaviti istobitnu Trojicu, pročuo se do nakraj zemlje.

Tropar sv. Grguru Bogoslovu, glas 1.:
Pastirska frula tvojeg bogoslovskog nauka* pobijedila je trube poganskih govornika.* Tebi, koji si istraživao dubine Duha,* bî darovana ljepota govora.* Moli Krista Boga, oče Grgure,* da se spase duše naše.

Kondak, glas 3.: Bogoslovskim tvojim jezikom raspleo si, o Slavni, obmanu krasnorječja govornika; odjećom pravovjerja, istkanom s nebesa, Crkvu si ukrasio. Ona, njome zaodjenuta, zajedno s nama, djecom tvojom, kliče: Raduj se, Oče, uzvišena glavo bogoslovlja.