Ispis

21. siječnja

Rodio se u Carigradu 590. i bio dvorjanin cara Heraklija, a zatim monah i poglavar manastira nedaleko Carigrada. Bio je branitelj prave vjere od krivovjeraca monotelista, koji su naučavali da je Isus Krist kao čovjek imao samo jednu volju, a ne dvije. Njegovim nastojanjem u svezi toga održani su sabori u Kartageni i u Rimu koji osudiše krivovjerce. Zbog svoga pravovjerja doživio je teška progonstva i mučenja. Umro je 662. godine. Napisao je brojna izvrsna teološka i monumentalna duhovna djela. Na hrvatskom jeziku izašlo je njegovo djelo "Asketski spis - O Božjem čovjekoljublju" (KS Zagreb 1994.).

KONDAK, glas 8.: Ljubitelja svete Trojice – Maksima velikoga, koji je jasno naučavao božansku vjeru kako se slavi Krista u dvije naravi volje i djelovanja, doličnim pjesmama častimo, vjerni, kličući: Raduj se, propovjedniče vjere!

"Samo je Bog po prirodi dobar i samo onaj tko nastoji biti sličan Bogu može biti dobar u moralnom smislu. Takav samo jedan cilj u životu ima: da nikada ne otpadne od tog jedinog pravog cilja koji je sam naš Bog" (sv. Maksim Priznavalac, O Božjem čovjekoljublju)