U četvrtak 15. kolovoza 2019. godine u župi Pećno svečano je proslavljen blagdan Uspenija presvete Bogorodice (Velika Gospa). Liturgiju je služio biskupski vikar žumberački o. Daniel Vranešić uz susluženje žumberačkog dekana o. Nenada Krajačića, o. Željka Pajića, župnika Karlovca i o. Milana Vranešića, župnika Stojdrage i Grabra. Govoreći o presvetoj BOgorodici o. Daniel je u homiliji kazao:  “Njezin život nakon usnuća nije prestao, on se izmjenio na jedinstven način. No ona nas kao Crkvu i nakon svog usnuća iz vječnosti posjećuje kada to Bog Trojstveni dopusti. Marija je i nakon smrti živa i to nam povremeno i dokazuje svojim dolascima...  Presveta Bogorodica dakle dolazi od Istine i za Istinu svjedoči. Zato grijeh, a napose laž i krivokletstvo prlja njezin bijeli plašt. Grijeh je laž koja razara društvo i obitelji, a Marija nas od toga svojom prisutnošću želi zaštititi.

U četvrtak 15.kolovoza na blagdan Uznesenja Presvete Bogorodice održan je župni god grkokatoličke župe u Gornjim Andrijevcima. Svečanu liturgiju predvodio je ordinarij Križevačke eparhije mons. Milan Stipić. Nakon misnog slavlja uslijedio je svečani ručak koji su za sve vjernike župe priredili sumještani.Uz domaćeg župnika Aleksandra Hmilja sve nazočne je pozdravio načelnik općine Sibinj Josip Pavić čestitavši svim vjernicima crkveni god i zaželjevši novom biskupu Križevačke eparhije srdačnu dobrodošlicu u općinu Sibinj. Kroz proteklu godinu kao i godinu u tijeku općina Sibinj sa grkokatoličkom župom u Gornjim Andrijevcima sudjelovala je u provođenju mnogo projekata. O. Milan Stipić služio je Večernju uoči blagdana a snimljena je i emisija koja ce se emitirati 25.8 2019. u 12:30h na SBTV.

Foto:

 U povodu blagdana Preobraženja Gospodnjeg, 6. kolovoza 2019., u grkokatoličkoj crkvi u Jastrebarskom jučer je održano svečano liturgijsko slavlje koje je predvodio prečasni otac Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije Vjernici u našem gradu proslavili su jučer svečanim liturgijskim slavljem i proštenjem blagdan Preobraženja Gospodinovog u grkokatoličkoj crkvi u Radničkoj ulici u Jastrebarskom. Uz brojne svećenike grčkog i rimskog obreda Svetu liturgiju predvodio je prečasni otac Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije. Preobraženje Gospodinovo govori da je Isus svjestan onoga što dolazi, najavljuje svoju Muku i smrt, a prije svega pokazuje i govori učenicima o svojoj proslavi.  Isus je svjesno i svojevoljno, sasvim slobodno na se uzeo križ jer je Bog u tijelu čovjeka želio pobijediti zlo koje čovjeku, njegovom ljubimcu, prijeti. Time nas je poučio da zlo ne treba tumačiti, treba ga pobijediti, rekao je među ostalim u svojoj propovijedi preč.o. Milan Stipić (JASKA DANAS: 07.08.2019)

FOTOGALERIJA:

Od ranoga jutra u brodsko marijansko svetište hodočaste brojni vjernici iz svih krajeva Hrvatske: hodočasnički je dan Gospi Brze Pomoći, osmi u kolovozu, u znaku duhovne priprave za svetkovinu Uznesenja Marijina te u zajedništvu vjernika rimokatolika i grkokatolika. Središnje hodočasničko slavlje uz božansku liturgiju svetog Ivana Zlatoustog (po istočnom grkokatoličkom obredu), predvodio je apostolski upravitelj Križevačke eparhije mons. Milan Stipić. Suslavili su župnik brodske grkokatoličke župe Uzvišenja sv. Križa o. Aleksandar Hmilj i župnik župe Rođenja presvete Bogorodice u Kaniži o. Nikola Stupjak te nekoliko svećenika Slavonskobrodskog dekanata koji imaju ovlasti biritualizma. Liturgiji je predhodilo pjevanje Akatista Presvetoj Bogorodici.


 

U nedjelju 21. srpnja 2019. na najvišem dijelu Žumberka na Sv. Geri svečanom svetom liturgijom proslavljen je sv. Ilija nebeski zaštitnik Žumberka. Na liturgijskom slavlju okupili su se žumberački svećenici koji su zajedno s vjernim narodom Bogu prikazali molitve za napredak zavičaja. Uz liturgijsko obilježavanje Ilinja i ove godine Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Radatovića organiziralo je prigodnu proštenjarsku ponudu za sve hodočasnike koji su se okupili na Sv. Geri. Sveti Ilija već desetljećima u ljetnim mjesecima okuplja oko sebe vjernike iz Hrvatske i Slovenije, a ta tradicija zajedništva i prijateljstva još je jednom potvrđena ove nedjelje (izvor. www.zumberacki.vikarijat, foto: Milan Duniskvarić).


 

Na 11. generalnom kapitulu Sestara Reda sv. Bazilija Velikog koji je svečano otvoren 8. srpnja 2019. godine u Rimu, izabrana je nova vrhovna uprava koja će voditi Red tijekom šest godina. U srijedu 17. srpnja za generalnu glavaricu (u istočnom pravu Arhimandrinju) izabrana je majka Marcela Runcan, dosadašnja glavarica sestara bazilijanki Provincije Bezgrješnog Srca Marijinog u Rumunjskoj. Na izborima bio je prisutan George Dmitry Gallaro, biskup Italo-albanski grkokatoličke Crkve. U četvrtak 18. srpnja izabrane su članice generalnog vijeća. S. Mariela Rotzen iz Argentine postala je prva savjetnica i zamjenica generalne poglavarice. S. Emmanujila Vishka iz Hrvatske (Provincija sv. arkanđela Mihaela, Osijek) izabrana je za drugu savjetnicu, a s. Terenya Shynal i s. Mykolaya Romakh (Provincija Presvete Trojice, Ukrajina) za treću i četvrtu savjetnicu.

IKA, Zagreb: U Vikarijatu Križevačke eparhije u BiH od 15. do 18. srpnja održana je druga sesija duhovno-formacijskog seminara Pastoralno-misijskog odjela Ukrajinske Grkokatoličke Crkve. Svake godine takvi se seminari odražavaju diljem svijeta u zemljama gdje žive Ukrajinci, a namijenjeni su svećenicima, redovnicima i pastoralnim djelatnicima. Ovaj seminar, pod naslovom „Čuvanje kršćanskog identiteta i njegova uloga u procesu integracije“, vodili su predavači iz Ukrajine i BiH. Sudjelovalo je oko 30 polaznika iz Srbije, Moldavije, Kazahstana i Estonije, kao i prezbiteri Križevačke eparhije predvođeni apostolskim administratorom mons. Milanom Stipićem te Ukrajinske Grkokatoličke Crkve na čelu s vladikom Kijivske arhieparhije Ukrajinske Grkokatoličke Crkve Josipom Miljanom.

(IKA, Zagreb) Izaslanstvo Ukrajinske grkokatoličke Crkve pohodilo je 17. srpnja sjedište Banjolučke biskupije. Jedanaestorica svećenika na čelu s vladikom Josipom Miljanom iz Kijeva u Banjoj Luci sudjeluju na konferenciji o ukrajinskoj dijaspori o temi „Čuvanje kršćanskog identiteta i uloga identiteta u procesima integracije i zaustavljanju asimilacije“. Izaslanstvo je dopratio mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije, koja na tom prostoru ima 11 svojih župa kojima upravljaju sedmorica svećenika. Većina grkokatolika na tom području ukrajinskog je podrijetla. U katedrali Sv. Bonaventure dobrodošlicu gostima poželio je banjolučki pomoćni biskup Marko Semren te ih ukratko upoznao s poviješću Banjolučke biskupije i sadašnjim životom biskupijske zajednice, istaknuvši vrlo dobru suradnju s grkokatoličkom zajednicom.

VRHUNAC MOLITVE JE SAVRŠENA LJUBAV
Molitva dostiže svoj vrhunac kada svjesno i namjerno zaboravimo na sebe u želji da brinemo i drugima, o njihovim poteškoćama i o njihovu spasenju. Stupanj savršenstva čiste molitve u srazmjeru je sa savršenstvom ljubavi. U svom najvišem savršenstvu 'ljubav ne traži svoje' (1 Kor 13, 5). O. Matej Siromašni (koptski monah)


 

Mladi iz udruge "Misija" iz Sikirevaca i Jaruga, njih dvadesetak, posjetilo je u nedjelju, 14. srpnja 2019., grkokatoličku župu u Gornjim Andrijevcima u sklopu njihovog godišnjeg izleta. Ovom prigodom upoznali su se s životom i poviješću župe te sudjelovali na Liturgiji sv. Ivana Zlatoustoga, od kojih većina prvi puta. Liturgiju je služio domaći župnik o. Aleksandar Hmilj. Domaći vjernici počastili su goste s malim domjenkom nakon liturgije u dvorištu crkve, gdje su saznali i o radu njihove udruge. Naime, riječ je o inicijativi mladih u ovoj slavonskoj općini koja pokreće svoju zajednicu nizom događaja kroz godinu poput uređenja adventske štalice u selu i obilaska starih osoba kao i mnoge druge aktivnosti kojima žele animirati mlade i pokrenuti svoju zajednicu u kojoj žive.