U Grkokatoličkoj župnoj crkvi sv. Jozafata u Rajevom selu, uoči spomendana pada Vukovara, 17. 11. 2019., održana je Panihida i potom procesija za sve poginule branitelje i civile vukovarskog kraja u Domovinskom ratu, među kojima su i mnogi grkokatolici. Službu je zajedno s rimokatoličkim župnikom i franjevcem održao župnik o. Oleg Zakaljuk. Vječni im spomen.

Foto:

(Vijest i slike: Prigorski list) Svečanim koncertom u subotu je obilježeno 10 godina postojanja Katedralnog pjevačkog zbora Križevci. Svečanosti je prisustvovao veliki broj Križevčana, koji su na taj način dali podršku Zboru, a kojega je uz križevačkog vladiku u miru Nikole Kekića pokrenuo Ozren Bogdanović i protojerej stavrofor Mihajlo Simunović. Posjetitelji su tako na repertoaru mogli čuti skladbe: “Otče naš” Nikolaja Kedrova, “Kol’ slaven naš Gospod” Dimitrija Bortnjanskog, “Hvali duše moja” Krste Odaka, “Iže heruvimi” Mirka Kolarića te “Hvalite Gospoda s nebes” Josifa Bokšaja uz solo pojevanje sopranistice Lane Čakije. U drugom dijelu koncerta Katedralnom zboru se pridružilo Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik, a na repertoaru su se našli: Hans Leo Hassler “Cantate Domino”, Adalbert Marković “Veličit”, Ola Gejlo “The Ground” i Stevan Mokranjac “Budi imja Gospodne”. Predjsjednik Katedralnog zbora te voditelj oba zbora je Ozren Bogdanović. Voditelj programa bio je Ottone Novosel Franz, a koncert su poduprli Križevačka eparhija i njezin ordinarij mons. Milan Stipić, koji je koncertu prisustvovao zajedno s eparhijskom kancelarom Livijom Marijanom. Ispred Grada Križevaca koncertu je prisustvovao pročelnik Sandro Novosel, a koncertu je prisustvovala i ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Križevci Branka Špoljar.
Video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=223&v=vOMgtBY4FTA&feature=emb_logo 

Fotogalerija: 

Od 14. studenoga do uključivši 24. prosinca (Badnjak), prema Tipiku (crkvenom pravilu) traje Božićni post. Post nalaže odricanje od mesa, mliječnih i životinjskih proizvoda (mlijeko, sir, jaja).  Ulje i vino su dozvoljeni svakog dana, osim srijede i petka. Subotom i nedjeljom dozvoljeno je jesti ribu, kao i na svetkovinu Uvoda presvete Bogorodice u Hram (21. studenoga), bez obzira u koji dan padne. Uz odricanje od hrane, najvažnije osobine posnog vremena jesu odricanje od grijeha, molitva, milostinja, ispovijed i pričest.

Mnogi ovih dana govore kako im je dosta ovog adventsko-božićnog ludila i konzumizma, kako žele Božić i ovo vrijeme iščekivanja proživjeti dublje, duhovnije i kvalitetnije. I pitaju kako se u istočnom obredu ovo vrijeme proživljava. Kršćanske Crkve bizantskog i svih drugih istočnih obreda (armenskog, koptskog, sirijskog…) od 15. studenoga do blagdana Rođenja Gospodnjega drže božićni post. To bi bio jedan vid istočno-kršćanskog “došašća”. Božićni post je vrijeme od 40 dana prije velikog blagdana 

TROPAR, glas 8.: Poput ognja zasjala je dobrota tvojih usta i obasjala je svemir. Svijetu steče ne od srebra blago, i nama pokaže poniznosti visinu. A ti, učeći svojim riječima, oče Ivane Zlatousti, moli Riječ, Krista Boga, da spasi naše duše!

KONDAK, glas 6.: Primio si s neba božansku milost, a svojim ustima sve poučavaš klanjati se u Trojstvu jednome Bogu. Tebe, uvijek blaženi i sveti Ivane Zlatousti, dostojno slavimo, jer ti si učitelj koji objavljuješ božanske stvari.

Rodio se 344. godine u plemićkoj kršćanskoj obitelji časnika Sekunda i Antuse, u Antiohiji. Ivan i njegova sestra ostali su rano bez oca.  Krstio ga je u zreloj dobi antiohijski patrijarh Meletije. Studirao je filozofiju i retoriku kod glasovitih učitelja i nakon toga kratko je vrijeme bio u državnoj službi. Nakon smrti svojih roditelja Ivan se povukao u manastir i šest godina provodio

U grkokatoličkoj župi sv. Jozafata, biskupa i mučenika, u Rajevu Selu, na njegov blagdan 12. studenoga 2019., služena je svečana sveta liturgija koju je predvodio apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić u zajedništvu s brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima i domaćim župnikom Olegom Zakaljukom. Na misi su se stanovnici prisjetili pet godina koliko je prošlo od katastrofalne poplave koja je donijela materijalnih oštećenja i stradanja stanovništva. Liturgiji su nazočili biskup anglikansko-protestantske zajednice i imam iz susjedne Gunje.


 

Petnaestorica ministranata bazilike Presvetog Srca Isusova u Zagrebu posjetili su Križevce, na poziv mons. Milana Stipića i poticaj bogoslova Družbe Isusove Zlatka Brauchlera. Na blagdan Posvete Lateranske bazilike 9. studenoga ministranti su bili na jednodnevnom izletu u Križevcima, sjedištu Grkokatoličke Crkve za cijelu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju. Posjet je ostvaren zahvaljujući bratsko-prijateljskom odnosu apostolskog administratora Križevačke eparhije o. Milana Stipića i isusovačkoga bogoslova Zlatka Brauchlera, Nijemca koji je član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Ministranti su sudjelovali na Božanskoj liturgiji u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. Prije početka mise katedralni župnik protojerej stavrofor Mihajlo Simunović pozdravio je hodočasnike i ministrante te ih ukratko uputio u grkokatoličku liturgiju. Katedralni pjevački zbor animirao je Liturgiju svetog Ivana Zlatoustog koju je slavio mons. Stipić u euharistijskom zajedništvu s trojicom svećenika i đakonom Livijom Tomislavom Marijanom, kancelarom Križevačke eparhije. Ministranti su se sudjelovanjem u liturgiji istočnog obreda upoznali s baštinom koja je uistinu velika dragocjenost cijele Crkve. Rektor grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu o. Robert Rapljenović nakon svečane arhijerejske liturgije upoznao je

TROPAR, glas 4.: Vođe nebeskih vojska! Molimo vas svagda mi nedostojni, da nas zaštitite svojim molitvama i očuvate nas pod okriljem vaše bestjelesne slave. Ponizno pred vama prostrti, kličemo: Izbavite nas od nevolja, vojskovođe višnjih sila!
KONDAK, glas 2.: Vojskovođe Božji, sluge božanske slave, načelnici anđela i vođe ljudi: Molite za nas ono što nam je od koristi i veliku milost, jer vi ste vođe bestjelesnih sila.
- Ovaj je blagdan ustanovljen u 4. stoljeću u vrijeme pape Silvestra i aleksandrijskog patrijarha Aleksandra. Sveti Dionizije Areopagit, učenik apostola Pavla, opisao je devet anđeoskih korova u knjizi O nebeskoj hijerarhiji. Ti korovi su sljedeći: šestokrili Serafini, mnogooki Kerubini, Prijestolja, Gospodstva, Sile, Vlasti, Poglavarstva, Arkanđeli i Anđeli. Vođa cijele ove duhovne vojske bestjelesnih bića jest vojskovođa Mihael. Naime, kada je sotona Lucifer otpao od Boga i sa sobom odvukao u propast jedan dio anđela, tada je između anđela ustao Mihael i uzviknuo: «Pozorni! Stojmo dobro! Stojmo sa strahom!» Sva vojska dobrih anđela gromovito je zapjevala: «Svet, svet, svet Gospod Sabaot! Puna su nebesa i zemlja slave Tvoje!» Među anđelima vlada savršena jednodušnost i ljubav. Svaki narod ima svoga anđela čuvara i svaki čovjek također svoga anđela čuvara.


 

(IKA, Zagreb) U srijedu 6. studenoga u Križevcima je održana konstituirajuća sjednica prezbiterskog vijeća Križevačke eparhije. Na sjednici kojoj je predsjedao apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić sudjelovali su i biskupski vikari, dekani te izabrani članovi vijeća. Sukladno statutu vijeća na samom početku službenog dijela sjednice, nakon zajedničke molitve i priziva Svetog Duha, izabran je i novi Poslovni odbor (mons. Milan Stipić, predsjednik, o. Vladimir Sedlak i o. Robert Rapeljenović) te tajnik vijeća o. Vladimir Sedlak, čime su kanonski ispunjeni uvjeti za rad najznačajnijeg savjetodavnog tijela Križevačke eparhije. Nakon konstituiranja novog saziva Prezbiterskog vijeća, čiji mandat traje narednih pet godina, posebna je pozornost posvećena organizaciji proslave 250. obljetnice uspostave Križevačke eparhije koja se slavi 2027. godine. U tom smislu usvojene su smjernice da se do kraja godine oformi Središnji odbor za proslavu koji će uz ordinarija sačinjavati biskupski vikari te još tri člana po izboru vikarijatskih svećenika. Središnji odbor za obilježavanje 250. obljetnice uspostave grkokatoličke biskupije imati će u narednim godinama odgovornu i iznimno važnu zadaću u pripremi proslave jubileja na nacionalnoj razini ali i šire. U nastavku radnog dijela sjednice članovi vijeća detaljno su razmotrili predloženi eparhijski pastoralni plan za 2020. godinu te su usvojeni prijedlozi o biskupijskom hodočašću u Slovačku i organizaciji eparhijskog susreta svećeničkih obitelji tijekom naredne godine. Jednoglasno su usvojeni i prijedlozi o poboljšanju uvjeta za rad svećenika koji će se primjenjivati od 1. prosinca 2019. godine. Nakon završetka sjednice Prezbiterskog vijeća, svećenici Križevačke eparhije susret su zaključili molitvom, a bratsko druženje nastavljeno je oko zajedničkog stola uz gostoprimstvo zajednice Fokolara.


 

Klikni na sliku ili na link:

https://soundcloud.com/metr-cantor-institute/croatian-divine-liturgy?fbclid=IwAR0eeZ35ZOjAvs1bBAkb4K4ZngOCst6TonYAS-a8xtSmNW4k48cHWsH4pp8

Božanska liturgija sv. Ivana Zlatoustog na Nedjelju o slijeporođenom 1990. godine u Hrvatskoj grkokatoličkoj crklvi sv. Nikole u Clevelandu, SAD. Služi o. Vladimir Vancik, propovijeda na engleskom o. Joseph Radvansky, pjeva Zbor sv. Nikole. Radio prijenos. 


 

U godini desete obljetnice obnovljenog Katedralnog zbora križevačke grkokatoličke katedrale, u suradnji s mješovitim zborom Hrvatskoga pjevačkog društva "Kalnik" križevački pjevači su nakon Ukrajine, Italije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovačke posjetili Vojvodinu. Ideja o hodočašću proizašla je od katedralnog župnika preč. o. Mihajla Simunovića koji je rođen, odgajan i rukopoložen za svećenika u vojvođanskom mjestu Ruski Krstur i dirigenta križevačkih zborova Ozrena Bogdanovića koji u zajedništvu sa župnikom brine o organizaciji gostovanja zbora u druge rimokatoličke i grkokatoličke župe. Prvoga dana, 26. listopada zborovi su