TROPAR Prepolovljenja Pashe, glas. 8.: Sredinom blagdana, o Spasitelju,  napoj žednu dušu moju vodama pobožnosti! Jer ti si nam povikao svima: Tko je žedan, neka dođe k meni i pije! Izvore našega života, Kriste Bože, slava Tebi!

KONDAK, glas 2.: Poput sjajne svjetiljke obasjao si svu zemlju, ispunivši pustinju mnoštvom monaških gradova; sam si sebe razapeo primivši križ na ramena i tijelo svoje suzdržavanjem si išušio: moli neprekidno za sve nas!

Sv. Pahomije Veliki se rodio u gornjem Egiptu u biskupiji Sne oko 295. godine. Kad mu je bilo 20 godina, bio je prisilno unovačen u carsku vojsku i s ostalim regrutima ukrcan u brod. Dok su plovili Nilom, s njima se postupalo vrlo grubo. Kad su pristajali uz obalu, k njima su pristupali kršćani i činili im razne usluge. To je bio njegov prvi dodir s kršćanstvom. Način života i ponašanja kršćana privuku ga te se i on dade krstiti. Ode zatim u tebaitsku pustinju poznatom pokorniku Palamonu, koji ga kroz deset godina podučavao monaškom životu. Pahomije se zatim godine 323. kraj Tabenisija na Nilu podigao prvi samostan u povijesti kršćanstva i za nj sastavio Pravilo. Tako se pustinjačko monaštvo usmjerilo prema zajedničkom životu u manastirima. Pahomije je osnovao još devet muških manastira i jedan ženski. Broj njegovih učenika iznosio je nekoliko tisuća. Upokojio se mirno 348. godine u 74. godini života.