Već je postalo tradicijom da u ljetnim mjesecima Duhovni centar u Prnjavoru (BiH) ozdvanja glasovima djece i mladih. I ove godine, u suradnji svećenika Grkokatoličkog vikarijata Križevačke eparhije u BiH na čelu s povjerenikom za mlade o. Orelom Zakaljukom te sestara Vasilijanki, uz potporu mnogih dobrotvora, mladi iz Bosne, Hrvatske i Slovenije proveli su u Prnjavoru lijepo, ispunjeno vrijeme. Krajem lipnja i početkom srpnja 2018. održane su trodnevne duhovne vježbe za djevojke i mladiće na temu "Budi svoj". Promatrajući biblijske likove žena i muškaraca, mladi ljudi pod duhovnim vodstvom svećenika i sestara učili su vrednovati i izgrađivati u sebi mudrost, jakost, pouzdanje u Boga.

Od 22. do 28. srpnja 2018. u Duhovnom centru održana je Ukrajinska ljetna škola "Andrej Šepticki" za djecu 7-12 godina. Dvadeset sudionika imali su priliku produbiti svoja znanja na satovima ukrajinskog jezika, povijesti i zemljopisa Ukrajine, razviti dublje odnose s Bogom kroz pouku vjeronauka te svakodnevno sudjelovanje u Svetoj Liturgiji i primanje Svetih Tajni. Bilo je vremena i za pjevanje, ples, igru, druženje kao i za umjetničke radionice. Škola je završila s prigodnim programom kojem su nazočili gosti, sudionici kulturno-umjetničkih ansambla iz Ukrajine.

Od 5. do 19. srpnja 2018. tridesetak mladih grkokatolika od 12 do 18 godina sudjelovali su u Ukrajinskoj ljetnoj školi za stariju grupu. Predavači (svećenici vikarijata, sestre Vasilijanke i profesori laici) vodili su djecu kroz nastavni program iz ukrajinskog jezika, povijesti i zemljopisa Ukrajine, također sudionici proučavali su ukrajinske pjesme i ples, imali su mogućnost sudjelovati u dramskoj i likovnoj sekciji, vježbati se u crkvenom pjevanju. Bitno obilježje ove Ljetne škole je naglasak na duhovnom odgoju: djeca i nastavnici počinju i završavaju svaki dan i svaku trpezu zajedničkom molitvom, svakodnevno aktivno sudjeljuju na Božanskoj Liturgiji i Večernjoj. Ljetna škola završila je svečanim programom kojem su nazočili gosti parohijalnog praznika Preobraženja Gospodnjeg u Prnjavoru: križevački vladika Nikola Kekić (koji je jedan od dobrotvora ovog projekta), predstavnici crkvenih i lokalnih vlasti, vjernici iz bosanskog vikarijata i inozemstva.

S. Teodozija Mostepaniuk